Polisen får egen granskarutbildning

Nyheter Det kommer att hjälpa polisen att komma i takt med de utredningar som väntar.
Publicerad 11 mars 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Det kommer att hjälpa polisen att komma i takt med de utredningar som väntar.– Vi har lyckats förhandla fram ett avtal med rikspolisstyrelsen och polishögskolan att förlägga en utbildning i Skåne nu i vår och den ska vi fylla, säger Anders Nord på polisens myndighet för taktisk ledning.– Vi måste ha den här utbildningen och få fram specialresurser. Vi behöver fingranskare men även barnförhörsledare som vi också söker.Tidigare var det rikskriminalen som skötte granskning av beslagtagen barnporr men för några år sedan sköt man ut den uppgiften till polismyndigheterna i landet.

– Då stod vi där utan tillräckligt med utbildade anställda för uppgiften. Rikskrim genomför varje år utbildning för fingranskare men där har Skåne bara fått en eller två platser om året och det räcker inte. Och vi måste ha utbildat folk, vi kan inte låta barnpornografifall bli liggande och kanske bli preskriberade. Därför har vi tryckt på om en egen utbildning här i Skåne och det får vi nu i vår vilket är bra, säger Anders Nord.

Beslagstagna barnporrbilder och filmer grovgranskas alltid först av datatekniker innan de går till fingranskning. Det är både poliser och civila utredare som kan utbildas till fingranskare. Man bör dock vara psykiskt stark för att orka se de här grova bilderna.– Men vi har inte haft svårigheter med att få anställda att anmäla sig. Sen finns det också regler för de som jobbar med den här typen av granskning. De får sitta max två timmar om dagen med barnporrbilderna, annars blir det alltför påfrestande, säger Anders Nord.

I dagsläget och i väntan på fler utbildade skickas ärendena runt i länet dit där kapacitet finns för fingranskning.

Marianne PernbroSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.