Sverige fyra i stafetten

Sport - Det var länge sedan jag var så här besviken.
Sport • Publicerad 11 mars 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Sverige klarade sig undan straffrundor men tvingades ta till hela 15 extraskott för att träffa alla mål. Det tog för lång tid och kostade den medalj laget så innerligt längtade efter. I OS har Sverige blivit fyra två gånger i rad och på VM har det heller inte blivit någon stafettmedalj på över 30 år.Ryssland på silverplats behövde bara åtta extraskott och trean Ukraina tio — jämfört med Sverige sköt båda betydligt bättre och snabbare.

När Björn Ferry kom in till den sista stående skjutningen låg han ändå på bronsplats.Då slog den fruktade stafettdemonen klorna i honom.- Det gick bra tills jag bommade första gången. Efter det blev jag spänd, sade Ferry, som behövde massor av sekunder och två extraskott för att få ner de fem målen. Ut på spurtvarvet åkte han som fyra med både Ryssland och Ukraina ungefär 20 sekunder framför sig. Rysslands Ivan Tjerezov kom han aldrig i närheten av men avståndet till Ukrainas Sergej Sednev minskade sekund för sekund.Ferry tog in nästan hela försprånget men orkade inte riktigt ända fram.- Bättre chans än så här blir det inte, det känns jävligt surt. Jag gav allt men orkade inte riktigt i den sista backen, sade Ferry.

Fram till den tredje sträckan gick stafetten helt enligt planen för Sverige. Startsträckans Fredrik Lindström inledde starkt och växlade som tvåa. Magnus Jonsson gjorde precis vad han skulle på sträcka två när han växlade över till Carl Johan Bergman som sexa, bara 18 sekunder från ledningen. Om någon syndabock ska utses i det svenska laget får det bli den rutinerade Bergman, som tvingades ta till hela fem extraskott på den tredje sträckan.- Det är för jävligt dåligt. Fem extraskott får det inte bli. Det är riktigt bedrövligt, sade Bergman.Bedrövad var också förbundskaptenen Staffan Eklund:- Jag är ledsen. Vi har varit nära så många gånger och jag vet hur mycket de kämpar, sade han.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.