Skånsk seger i Melodifestivalen

Kultur och Nöje Glasburen låg i skärvor och motståndarna för hans fötter.
Publicerad 12 mars 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Eric Saade var populär hos tittarna. Foto: Scanpix
Eric Saade var populär hos tittarna. Foto: Scanpix

Glasburen låg i skärvor och motståndarna för hans fötter. Storfavoriten höll hela vägen. Eric Saade och hans "Popular" vann Melodifestivalen och får representera Sverige i schlager-EM i Düsseldorf. Redan innan schlagercirkusen hann börja var Eric Saade stor favorit. Sångaren slog igenom med monsterhiten "Manboy" i förra årets Melodifestival där han slutade trea. Inför årets tävling har han kaxigt sagt att han återvänder för att vinna med låten "Popular". Sagt och gjort. På lördagen gav scenshowen honom visserligen glassplitter i ögat, men han tog hem segern. När både folkets och juryns röster räknats stod han som vinnare med sina 193 poäng före tvåan Danny Saucedo, som fick 149 poäng. Precis som i förhandsspekulationerna stod det alltså mellan Saade och Danny i slutstriden.- Det här är helt overkligt, jag är helt snurrig, sade en chockad Eric Saade när tv-kamerorna slocknat. Och även om Saade var segertippad kände han en stor press inför finalen.- Pressen kom framförallt från mig själv, jag visste att jag skulle göra ett nummer där det kunde gå hur dom helst. Men jag blev ganska lugn när jag gick kände stödet från publiken. Årets Melodifestival har skakats av flera skandaler. Under den första deltävlingen ropades fel namn upp när vinnarna presenterades. Andra chansen blandade SVT samman de telefonnummer som visas i rutan så att tusentals tv-tittare röstade på fel låt. Inte heller finalen i Globen förlöpte dock inte utan incidenter. SVT fick, precis som i Sundsvall, problem med röstningen. Flera tittare fick i sms-svar beskedet att de röstat på ett annat bidrag än de verkligen gjort. Programledaren Marie Serneholt fick under sändning försäkra att det inte påverkat röstningen. I och med Saades vinst gick Melodifestivalens producent Christer Björkmans satsning på nytt, fräscht och modernt hem. Både den internationella juryn och svenska folket lade sina röster på vinnaren.- Det är skönt att juryn och folket röstade likadant. Nu vet vi att åtminstone den här delen av Europa står bakom oss när vi kommer till Eurovision, säger han. Kvällen tillhörde med andra ord utan tvekan den glaskrossande favoriten Eric Saade.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.