Fakta Ålakademin

Skåne/Kristianstad Denna startades 1994 och har till syfte att värna ålen, ålfisket, traditionerna kring fisket, den speciella matlagning som ålen är grund för och den tradition som ålagillen utgör.
Publicerad 14 mars 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Denna startades 1994 och har till syfte att värna ålen, ålfisket, traditionerna kring fisket, den speciella matlagning som ålen är grund för och den tradition som ålagillen utgör.Ålakademins arbetsområde skall vara ålens livsbetingelser, miljöfrågor, ekonomiska frågor, kustens kulturmiljö, arbetsfrågor för ålfiskarna och liknande.Intresset för ålen och ålfisket skall bland annat främjas genom att akademin årligen utser en Ålakung eller Åladrottning.Denna utmärkelse ges därför till personer som på ett förtjänstfullt sätt arbetar för ålens fortlevnad. Under de senaste åren har Ålakademins arbete nästan uteslutande inriktat sig på åtgärder för ålens fortbestånd.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.