Hon regisserar landskapet

Broby De skånska naturlandskapen får en rak och kubistisk ton i Ann Maries oljemålningar.
Publicerad 14 mars 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Ann Marie Thorsén Klambro hittade snabbt sin målarstil med raka linjer och omformad natur. Foto: Olof Svensson
Ann Marie Thorsén Klambro hittade snabbt sin målarstil med raka linjer och omformad natur. Foto: Olof Svensson

De skånska naturlandskapen får en rak och kubistisk ton i Ann Maries oljemålningar. Ibland ser det ut som ett lapptäcke, ibland som ett textiltryck. Hennes personliga stil utformades i början av 2000-talet när hon bestämde sig för att studera på Kristianstads konstskola. Sju år senare har stilen förfinats och Ann Marie är konstnär på heltid. – Ibland målar jag till klockan tre eller fyra på natten. Man blir så inne i måleriet så att det inte går att sluta.

Bakom sin röda villa i Kristianstad har hon och maken Berne inrett ett litet galleri med utvalda verk. En trappa upp har Ann Marie sin ateljé fylld med penslar, färger och tavlor. Berne snickrar ihop tavelramarna så fort verken är klara. Förutom på Vita skolan i Broby hänger hennes tavlor på ett galleri i Kungsbacka. I påsk kommer de också förgylla Quality hotel i Kristianstad.

Ann Marie arbetade tidigare som teknisk ritare på ABB. Fast att det skulle ha påverkat hennes raka målarstil förnekar hon, det var konstnärens uppmaning och jubel över resultatet som fick henne dit hon är i dag. Fram till hon började på konstskolan målade hon mer sporadiskt. Nu går det inte en dag utan att hon tar upp penseln.

– Jag har ett stort behov av att uttrycka mig och jag älskar naturen. Jag vill också visa det det positiva i tillvaron – man ska bli glad när man tittar på mina bilder. Framför allt är det skånska motiv som avbildas. Hon fotograferar en miljö som hon sedan tolkar på sitt egna vis uppe i ateljén. Då är det inte så viktigt att det blir korrekt återgivet, ofta pusslar hon ihop olika bilder och motiv. – För att skapa rätt stämning väljer jag egna färger och omvandlar miljöerna. Som konstnär får man regissera landskapet lite. Fram till den 24 mars hänger 15 av Ann Maries tavlor på kulturhuset Vita skolan.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.