Matta kan bli försvarets trumfkort

Österlen Den skäggige, smale 47-åringen fördes in i salen på utsatt tid och möttes av ett rejält medieuppbåd.
Österlen • Publicerad 14 mars 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: Arkiv
Foto: Arkiv

Den skäggige, smale 47-åringen fördes in i salen på utsatt tid och möttes av ett rejält medieuppbåd.Irriterat föste han bort SVT:s mikrofon, som reportern hade lagt bredvid honom för att spela in vad som sägs.Annars såg han sammanbiten men avslappnad ut i sina gröna häkteskläder när åklagaren Magnus Johansson började sin så kallade sakframställan.Det är en rätt torr punkt på schemat – i stort sett redogör åklagaren för hela förundersökningen, vilka vittnen som finns och vilka iakttagelser som gjorts under kvällen när det anlades en brand på vinden till ett hyreshus på Bollhusgatan.Men när gryningspyromanens advokat Matts Johnsson fick möjlighet att bemöta hans framställan – då blev det intressantare.

Matts Johnsson menar att det finns brister i polisens utredning – bland annat vad gäller ett av de starkaste bevisen mot 47-åringen: den ullmatta som hittades nära en av brandhärdarna, och vars fibrer fanns i tusental på 47-åringens kläder.47-åringen har inte kunnat helt förklara varför det var så, och begärde därför att man skulle göra den omvända undersökningen. Han hade på sig en dunjacka med några små revor i – alltså borde det finnas dun på mattan i samma omfattning som det finns fibrer från mattan på hans jacka, menar han.

Men SKL har bara tagit ett litet utsnitt ur mattan för att få fram fibrer att jämföra med dem på 47-åringens kläder – och sedan slängt resten.– Jag måste tillåta mig att säga att det är oerhört märkligt att man slänger en matta som man säger är så intressant. Det är en stor brist i utredningen, sade Matts Johnsson.Han påtalade även att vädret den aktuella kvällen var snöigt och blåsigt – om en alternativ gärningsman har flytt ut på innergården skulle spåren alltså sopats igen, menade han.Johnsson tog också upp att poliserna som var stationerade på S:t Knuts torg har missat en del rörelse i den port de var satta att bevaka.– Det innebär att man kan ifrågasätta kvaliteten på deras iakttagelser, sade Johnsson.Alla de punkterna ska avhandlas noggrannare när de respektive vittnena och experterna från SKL ska förhöras.Eftermiddagen ägnades åt förhör med sju boende i huset, bland annat Christine Alexandersson som tvingades fly ut med sin sju månader gamla bebis, och som Skånskan skrev om häromdagen.

De berättade allihop om hur de vaknat mitt i natten – någon av att polisen bankade på dörren, någon av röklukt och någon av livet på gatan utanför.Några av de sannolikt rättegångsovana hyresgästerna pressades av 47-åringens advokat Matts Johnsson – till viss del skilde sig deras berättelser från vad de sagt i förhör i anslutning till brandtillfället.Matts Johnssons linje är att det finns en alternativ gärningsman – vem som helst kan ju ta sig in genom den ena porten, då den har ett lås som inte går igen ordentligt, menar Johnsson.

Därför fick flera av hyresgästerna frågor om uteliggare – har de sett någon sådan i huset nyligen, eller någon annan obehörig person?Nästan allihop hade hört talas om det, men bara en sade sig ha sett en uteliggare ligga och sova i trappan.I morgon fortsätter rättegången med förhör med fler boende, med 47-åringen och med några av de poliser som spanade efter honom den aktuella kvällen.

Fotnot: Den misstänkte kallas i texten "Jan" men heter i verkligheten något annat.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.