Bensinen rekorddyr

Hässleholm – Oroligheterna i Egypten och de andra länderna i Nordafrika har trappat upp priserna till rekordnivåer men den största orsaken till att vi har höga bensinpriser är att en stor del av summan består av skatt, säger Susanne Lehengård, informationschef på Motormännen.
Hässleholm • Publicerad 15 mars 2011 • Uppdaterad 14 december 2021

– Oroligheterna i Egypten och de andra länderna i Nordafrika har trappat upp priserna till rekordnivåer men den största orsaken till att vi har höga bensinpriser är att en stor del av summan består av skatt, säger Susanne Lehengård, informationschef på Motormännen. Sen december när krisen i Mellanöstern började har branschen märkt av en uppgång av bensinpriset bland annat beroende att det är svårare att få fram råolja. I samband med miljökatastrofen i Japan kommer det också att bli brist på olja men det kan också få priserna att gå ner.

– Visst påverkar situationen i omvärlden men det handlar om den mindre delen av bensinpriset. Skatten kan däremot politikerna påverkar och det handlar om minst sju kronor per liter bensin. Det är här som man borde göra något, menar Kenneth Winsborg, som är en av dem som driver sajten bensinskatteuppror.se Han bor på en liten gård utanför Dalby, där de allmänna kommunikationerna har dragits in varför familjen är helt beroende av bilen. En situation som liknar den för många svenskar som inte bor i storstan med buss- eller tågtrafik inom räckhåll. I vinter har dessutom kylan fått folk att köra bil i större utsträckning.

– I stället för att jämföra oss med andra europeiska länder med i snitt 100 bilar per kvadratkilometer borde Sverige titta på Canada i stället. Det är också ett glesbefolkat land med i snitt 8 bilar per kvadratkilometer. Då behöver man inte ta ut sådana höga energiskatter som vi har, menar Kenneth Winsborg. Motormännen och bensinskatteuppror. se har tillsammans samlat in 1,3 miljoner underskrifter från svenskar som vill ha en sänkt bensinskatt. Namnen överlämnades till finansminister Pär Nuder inför valet 2006. Nu har man passerat sträcket för 2 miljoner namn men försöker också påverkar genom olika debattinlägg.

På branschorganet Petroleuminstitutet pekar man på världsmarknadsläget och skatten som orsaker till det höga bensinpriset. Dessutom höjdes skatten på diesel vid årsskiftet av regeringen. Trots detta ökade försäljningen av diesel under januari medan bensinförsäljningen minskade och etanolen låg på plus minus noll.

– Risken är att priserna kommer att bli ännu högre under året om oron i Mellanöstern sprider sig till Saudiarabien under året. När våren och sommaren kommer ökar bensinpriserna också, det är samma tendens varje högsäsong i Sverige, säger Ulf Svahn, vd på Petroleuminstitutet. Av dagens 13-14 kronor per liter är inköpspriset för själva bensinen mellan 5 och 6 kronor. Om bensinpriset på världsmarknaden skulle stiga med 50 procent så skulle det resultera i ett bensinpris i Sverige på rekordhöga 17.40 kronor litern. De billigaste priserna i Skåne hittar i vidstående tabell.

Kristina DavidsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.