De älskar lugnet och alla älgar

BOSTAD Efter många år med sommarhus i Småland flyttade han och hustrun Bärbel 2008 till utkanten av en liten by i norra Skåne.
Publicerad 15 mars 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Bärbel och Manfrid Schieser flyttade tillsammans med hundarna Silja och Amre från Tyskland till Kärsebränna utanför Osby i norra Skåne. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Bärbel och Manfrid Schieser flyttade tillsammans med hundarna Silja och Amre från Tyskland till Kärsebränna utanför Osby i norra Skåne. Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Efter många år med sommarhus i Småland flyttade han och hustrun Bärbel 2008 till utkanten av en liten by i norra Skåne.– Vi älskar lugnet och naturen, särskilt älgarna som ofta kommer utanför huset, berättar 53-åriga Bärbel Schiefer på telefon.

Paret Schiefers röda hus ligger i skogen utanför byn Kärsebränna nära Osby. De har bott där i snart tre år, men deras relation med Sverige är lång: Första gemensamma semestern här var 1983, då de besökte Värmland, och sedan har de återkommit i stort sett varje sommar.

1999 slog de till på ett sommarhus i småländska Virstad. 2005 började de leka med tanken på att lämna sin hemstad Gummersbach i västra Tyskland och bosätta sig i Sverige.– Min man var tveksam, men när det visade sig att han kunde få jobb på Naturstenkompaniet i Högsma tänkte han om, berättar Bärbel Schiefer.

Själv arbetar hon också med sten och har haft korttidsjobb på samma företag. Men nu under lågsäsongen är hon hemma i huset och promenerar med familjens två labradorer. Hennes enda kritik mot Sverige är att det är svårt att få kontakt med svenskar.– Jag gick in i en kvinnogrupp, men där träffade jag nästan bara kvinnor från Kina och Chile, säger hon.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.