Annons

De älskar lugnet och alla älgar

BOSTAD Efter många år med sommarhus i Småland flyttade han och hustrun Bärbel 2008 till utkanten av en liten by i norra Skåne.
Publicerad 15 mars 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Bärbel och Manfrid Schieser flyttade tillsammans med hundarna Silja och Amre från Tyskland till Kärsebränna utanför Osby i norra Skåne. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Bärbel och Manfrid Schieser flyttade tillsammans med hundarna Silja och Amre från Tyskland till Kärsebränna utanför Osby i norra Skåne. Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Efter många år med sommarhus i Småland flyttade han och hustrun Bärbel 2008 till utkanten av en liten by i norra Skåne.– Vi älskar lugnet och naturen, särskilt älgarna som ofta kommer utanför huset, berättar 53-åriga Bärbel Schiefer på telefon.

Paret Schiefers röda hus ligger i skogen utanför byn Kärsebränna nära Osby. De har bott där i snart tre år, men deras relation med Sverige är lång: Första gemensamma semestern här var 1983, då de besökte Värmland, och sedan har de återkommit i stort sett varje sommar.

Annons

1999 slog de till på ett sommarhus i småländska Virstad. 2005 började de leka med tanken på att lämna sin hemstad Gummersbach i västra Tyskland och bosätta sig i Sverige.– Min man var tveksam, men när det visade sig att han kunde få jobb på Naturstenkompaniet i Högsma tänkte han om, berättar Bärbel Schiefer.

Själv arbetar hon också med sten och har haft korttidsjobb på samma företag. Men nu under lågsäsongen är hon hemma i huset och promenerar med familjens två labradorer. Hennes enda kritik mot Sverige är att det är svårt att få kontakt med svenskar.– Jag gick in i en kvinnogrupp, men där träffade jag nästan bara kvinnor från Kina och Chile, säger hon.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons