Personal får jobba både dag och natt

Hässleholm Istället vill kommunen dela upp nattjouren på övrig personal som alltså får jobba både dag och natt.
Hässleholm • Publicerad 15 mars 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Istället vill kommunen dela upp nattjouren på övrig personal som alltså får jobba både dag och natt. Förändringen innebär att 77 anställda på 21 gruppboenden inom omsorgen får ändrade arbetsvillkor.– Det är inte rimligt att ha 42, 44 procentiga tjänster, det är bättre ha tjänster som folk kan leva på, säger omsorgschefen Laila Jeppsson. Det är på gruppboenden för utvecklingsstörda där nattjouren sköts av särskilda jourbiträden med drygt 42,44 procents anställningsgrad. En ordning som omsorsledningen nu vill ha bort.– Istället ska vi ha jour i tjänsterna, det innebär att vi höjer tjänstgöringsgraden för personalen och på så sätt får bättre tjänster, förklarar Laila Jeppsson. Samtidigt innebär det att personal som inte tidigare jobbat natt nu får börja med det och sova över på jobbet. Halva natten räknas då som arbetstid. Diskussioner förs med facket. Och det finns oro bland personalen.- För vissa kan det här bli svårt, de finns exempelvis ingen barnomsorg på kvällar och nätter i Hässleholm, säger Lena Lönn i kommunalarbetareförbundet. Motivet för kommunen är att få bättre tjänster och nyordningen innebär ingen besparing. Elisabet Mineur är distriktschef inom omsorgen och ansvarig för boendena. Hon säger att förändringen ska ske i ett lugnt tempo.– Vi ändrar i samband med att vi får vakanser genom att folk slutar eller går i pension, förklarar hon. Lena Lönn tycker det är bra att kommunen vill höja tjänsterna, men betonar att man är långt i från överrens om hur konsekvenserna sla lösas.- Ett alternativ är att personalen får jobba vaken natt. Det innebär fullt betalt och fullt OB under hela natten, resonerar hon.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.