Fyra frågor till Nene Omes

Kultur och Nöje 1.
Publicerad 16 mars 2011 • Uppdaterad 14 december 2021

1. Var det som du tänkt dig, att debutera som författare?– Det har gått väldigt mycket bättre än jag trodde och folk har varit hur snälla som helst. Det har varit helt fantastiskt.

2. Vad har hänt med boken och i ditt liv sedan debuten?– Först sålde första upplagan slut dagen innan släppdagen, den 27 maj, och gick i omtryck före midsommar. Upplagan är nu tre gånger så stor som första upplagan. Sen blev jag inbjuden till Swecon, Sveriges största science fictionkongress, tillsammans med Justina Robson, som är stor inom sf-litteraturen. Jag har varit i tv, i radio två gånger, bland annat kom P3 kultur och hälsade på mig. Jag var på Dalby Gästis Litteraturbar, där jag träffade Johan Theorin som var en otroligt sympatisk människa så det var himla häftigt, jag var på bok- och biblioteksmässan och höll två föredrag och har varit och pratat på skolor, där man läst min bok i helklass.

3. Skriver du på något nytt?– Jag har börjat skriva på tvåan, min förläggare förväntar sig ett manus i mars. Boken ska publiceras i höst eller vinter och är en direkt uppföljare till Udda Verklighet. Det är faktiskt den största överraskningen, hur svårt det är att skriva tvåan. Eftersom jag är som jag är har jag förstås läst på, det kallas second-booksyndrome och är väldigt vanligt.

4. Har du några råd till dem som drömmer om en författardebut?– Skriv jättemycket. Läs jättemycket och om du hittar något du gillar, läs igen och fundera på varför du gillar det, så lär du dig hantverket. Lyssna bara på den kritik som är välgrundad. Dröm stort, förvänta dig inget och hoppas på att hamna någonstans mittemellan.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.