Ungdomar och polis drabbade samman

Hässleholm Ja, det var minst sagt intensivt när poliserna, som nu utbildas inom Särskild Polis Taktik, hade sin slutövning i de centrala delarna av Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 16 mars 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Ja, det var minst sagt intensivt när poliserna, som nu utbildas inom Särskild Polis Taktik, hade sin slutövning i de centrala delarna av Hässleholm.Ungdomar, som högljutt krävde ett ökat miljöengagemang, marscherade i demonstrationståg längst gator och torg och många hässleholmarna stannade upp och tittade.Vad var det som pågick?

Men allt var alltså bara en övning, även om det som skedde var ytterst realistiskt.Då och då kastade ungdomar flaskor mot den kravallberedda polisen och det gällde för ordningsmakten att veta hur situationen skulle hanteras. Allt gick dock enligt planerna. 75 poliser från hela Skåne har deltagit i den två veckor långa utbildningen och divisionschef Johan Mangbo var glad över att Hässleholm låter polisen "låna" centrum för en dag.– Det är vi väldigt tacksamma för. Vi har bara mött positiva reaktioner.

Poliserna som nu utbildas ingår i Division Skåne, som ska kunna rycka in vid större demonstrationer och fotbollsmatcher som riskerar att spåra ur.Poliserna har mycket att tänka på. Demonstranterna har rätt att visa sina åsikter, men inte att begå brott.– Den här utbildningen handlar mycket om dialogutbildning. Det är viktigt att få demonstranterna att förstå att det är viktigt att motverka brottsligheten i de egna leden, säger Johan Mangbo.

Mimmi Malmberg och Emma Pålsson var två av de omkring 100 gymnasieelever som agerade demonstranter. De var nöjda med dagen.– Det har varit jättekul. Det känns verkligen som det är på riktigt även om man vet att det inte är det.Under vecka 12 till 14 ska ytterligare poliser utbildas i Hässleholm och därefter sker ännu en stor polisövning i centrum.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.