Alhem kräver stopp för nämndemännen

Lund Tidningen skrev häromdagen om nämndemannen Ted Ekeroth (SD), som ville döma en man till sex månaders fängelse för ett inbrottsförsök.
Lund • Publicerad 17 mars 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem tycker att det är dags att avskaffa nämndemännen i domstolarna. Foto: Scanpix
Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem tycker att det är dags att avskaffa nämndemännen i domstolarna. Foto: Scanpix

Tidningen skrev häromdagen om nämndemannen Ted Ekeroth (SD), som ville döma en man till sex månaders fängelse för ett inbrottsförsök. Domaren och de övriga ledamöterna i Lunds tingsrätt ansåg att skyddstillsyn och en särskild föreskrift om missbruksvård räckte för den åtalade 26-åringen, som hade brutit upp från kriminaliteten och varit drogfri under ett halvår.

Sven-Erik Alhem tycker spontant att domen verkar rimlig och följer domstolarnas praxis, medan Sverigedemokratens tuffa yrkande talar ett helt annat språk.– Jag är inte ute efter att gå i clinch med den enskilde nämndemannen, men det är dags att avskaffa nämndemannainstitutionen. Det ligger i tiden, säger den förre överåklagaren.– Framför allt måste nämndemännen bort från hovrätterna, eftersom de inte längre fyller någon funktion efter processreformen 2008.

Enligt Sven-Erik Alhem borde de politiskt utsedda nämndemännens tid även vara förbi i tingsrätterna.– Man borde för länge sedan ha skiljt på den politiska och den dömande makten. Om nämndemännen ska vara kvar, så borde det vara personer som har visat intresse och befunnits lämpliga av Domstolsverket efter en vandelsprövning, säger Sven-Erik Alhem.

Han konstaterar att man förr i tiden hävdade att de politiskt tillsatta nämndemännen skulle bidra med sunt förnuft i domstolarna.– Det resonemanget är fullständigt absurt. Vad är det som säger att proffsdomare inte har sunt förnuft så att det räcker? undrar Sven-Erik Alhem.

Anders IsbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.