Dödsfall

Personligt Erik Klementsson tillbringade sin uppväxttid i Malmö och i Skärseröd, Hästveda, där föräldrarna hade sitt sommarställe.
Personligt • Publicerad 18 mars 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Erik Klementsson
Erik Klementsson

Erik Klementsson tillbringade sin uppväxttid i Malmö och i Skärseröd, Hästveda, där föräldrarna hade sitt sommarställe. När andra världskriget bröt ut 1939 studerade han på Tekniska Högskolan i Stockholm för att bli civilingenjör. I december samma år anslöt han sig till den svenska frivilligkåren i finska vinterkriget.

I all hemlighet utbildades han och hans kamrater till luftvärnssoldater på Göta Livgarde i Stockholm. Från januari 1940 till krigsslutet tjänstgjorde han på Salla-fronten och i Märkäjärvi i Finska Lappland. Med sin Boforskanon sköt hans förband verkningseld mot sovjetiska flygplan. I detta ödemarkskrig var förhållanden ytterst svåra. Erik och hans kamrater tvingades uthärda temperaturer som bitvis sänkte sig ner till minus 45 grader. Som eldvakt en natt i mars 1940 mottog han beskedet i batteriradion om att fred slutits mellan Sovjetunionen och Finland. Erik och hans kamrater avtackades av marskalk Gustaf Mannerheim.

Efter tjänstgöringen i Finland utbildade Erik Klementsson sig till luftvärns-officer, tjänstgjorde vid den strategiskt viktiga malmbanan och kommenderade 1941 ett fältförband vid Bodens södra station när tågen anlände för utspisning av den tyska Engelbrechtdivisionen. Två år senare tjänstgjorde han vid LV 7 i Luleå där han mötte sin blivande hustru Karin f. Jansson. När kriget började var han menig, när han slutade som reservofficer var han bataljonschef.Efter kriget återupptog Erik Klementsson sina studier vid Tekniska högskolan men lockades av en kamrat att börja på Stockholmstidningen som journalist där han blev kvar fram till tidningens nedläggning 1966. Då fick han anställning på Svenska Dagbladet. Som reporter med teknik och skytte som specialitet men också som redigerare och nattredaktör fortsatte han sin tidningsmannabana fram till pensionen 1982. Skrivandet skulle sysselsätta honom länge än. I 30 år var han redaktör för Svenska Finlandsfrivilligas tidning. Som pensionär återvände han till Malmö och flyttade efter hustruns frånfälle till Hässleholm 1997. Med kunskap och värme vårdade han sina minnen från sin tjänstgöring i Finland. Åtskilliga gånger deltog han i minneshögtider, parader och kransnedläggningar.

I yngre år var Erik Klementsson tävlingsskytt. Sedan han slutat tävla var han i många år högste ansvarige ledare för Stockholmstidningens riksskyttetävling, som efter det att Stockholmstidningen upphört övergick till Svenska Dagbladet. Det var en mycket arbetskrävande uppgift eftersom tävlingen regelbundet samlade 10 000-20 000 deltagare från Ystad i söder till Karesuando i norr.Erik Klementsson sörjs av sönerna Hans, bosatt i Skärseröd och Klas bosatt i Lund, barnbarn, barnbarnsbarn samt övrig släkt.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.