Pris för miljöarbete till förening och skola

Broby – Det här var verkligen överrumplande.
Publicerad 18 mars 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

– Det här var verkligen överrumplande. Vad roligt! säger Paul Seugling, ordförande i Slow Food i Skåne nordost.Miljöpriset tror han kommer att ge den lokala Slow foodföreningen ett uppsving. Slow Food i Skåne nordost har funnits i ett år. Det är en konsumentförening som bland annat jobbar för att föra konsumenten närmare producenten. Just nu håller Slow food Skåne nordost på att planera inför ett stort projekt. I höst ska de åka runt till olika skolor och anlägga skolträdgårdar där eleverna kan odla olika örter, kryddor och grönsaker. Inbjudningar kommer att skickas ut till flera skolor i Skåne nordost. Medan Paul Seugling och medlemmarna i Slow Foodföreningen gläds åt att ha fått kommunens miljöpris, sitter Ulrika Olsson på Göingeskolan och gläds åt detsamma. De har nämligen också fått miljöpriset av kommunen. På Göingeskolan håller de nu på att planera inför vårens resor till Spanien och Estland och miljösamtalen eleverna kommer att ha med varandra. En av de projektansvariga för utbytesprogrammet, Ulrika Olsson, har precis fått veta att de vunnit priset.– Det är verkligen jätteroligt. Jag tror att eleverna kommer att uppskatta att skolans projekt uppmärksammas och prisas ute i "verkligheten" så att säga.

Förra året var eleverna från Göingeskolan i Grekland och i Danmark. Det omfattande skolutbytet som ska pågå mellan olika elever och länder i två år, handlar om att prata om miljön och lära sig nya saker. – Det handlar mycket om miljö och återvinning. Främst den sorten som eleverna upplever på hemmaplan. Men mycket handlar också om själva resan som eleverna får göra och alla de människorna de får möta. Jämfört med flera länder ligger Sverige längre fram när det gäller miljöarbete. Därför reagerade många av eleverna på den stora mängden avgas som fanns i Grekland och att man inte sopsorterar där, berättar Ulrika Olsson. Vecka 15 kommer elever från Estland, Tjeckien och Polen till Broby för att få ta del av det svenska miljöarbetet. Till hösten blir det resor och nya lärdomar för de svenska eleverna i Tjeckien, Polen, Turkiet och Frankrike.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.