Rune var i Fukushimas kontrollrum
Bara några dagar innan jordbävningen i Japan som ledde till tsunamin som i sin tur ledde till kärnkraftsolyckan i Fukushima var Rune Håkanson i Tyringe museum för att berätta om sitt liv. Från Ekbacken där han växte upp i Tyringe till Västra Torup där han bor idag.
Livsresan har gått via Lund där Rune läste matematik och kärnfysik i mitten av 50-talet och Studsvik AB i Nyköping där han jobbade vid den högteknologiska industrikoncernen med fokus på kärnenergiområdet. Han har rest över hela världen för att undervisa kärnkraftspersonal i programvara som syftar till att optimera effekten hos kärnkraftsreaktorer.
Egentligen var det en ren tillfällighet att Rune bjöds in till just Fukushima för att titta på kärnkraftverket där.– Jag var i Tokyo för att undervisa på det numera välbekanta bolaget Tepco. En av de ansvariga där bläddrade i Studsvik AB:s årsredovining och fick syn på en bild av koncernstyrelsen och eftersom jag var facklig representant i styrelsen på den tiden fanns jag med på bilden. Killen pekade på bilden och frågade om det var jag och jag nickade. Ett par dagar senare fick jag en personlig inbjudan till Fukushima och åkte dit på ett studiebesök, berättar Rune.
Under åren som reaktorfysiker har Rune jobbat med nästan alla aspekter på kärnfysik och strålning.– Ja, men jag har egentligen aldrig jobbat med katastrofer. Annars har jag jobbat med kärnavfall och beräknat hur länge strålningen håller i sig och då pratar vi om perspektiv på 100 000 år. I slutet av 70-talet övergav jag kärnfysiken under några år för forskning kring solenergi och fjärrvärme. Men i början av 80-talet var jag tillbaka i kärnkraftens tjänst och det var då vi började jobba med driftoptimeringsprogram på allvar.
De sista åren innan pensionen 2000 gled Runes arbete mer och mer över på strålning som läkemedelbehandling mot cancer. – På 90-talet gick jag över till neutronfysikenheten och jobbade med materialforskning där vi utsatte olika material för strålning. Bland annat bestrålade vi iridium som används i cancerbehandling. Vi producerade radioaktivt jod som används mot prostatacancer. – Det sista jag jobbade med innan jag slutade var BNCT-behandling där forskare i Uppsala utvecklade en metod med ämnet bor som absorberar neutroner och i princip slår sönder hjärntumörer, berättar Rune som numera är pensionär och bor med hustrun Birgit i hennes föräldrahem i Västra Torup. Omvägen från Tyringe till Västra Torup räcker jorden runt ett par gånger.