Skivsläpp och filmpremiär i ett

Kultur och Nöje När det gäller skivan verkar Jörgen Johansson hur cool som helst.
Publicerad 19 mars 2011 • Uppdaterad 15 december 2021

När det gäller skivan verkar Jörgen Johansson hur cool som helst. Visserligen är sista inspelningsdagen inte förrän i morgon, sedan ska allt material mixas och mastras, konvolutet designas och en mängd detaljer falla på plats. Men det oroar inte.– Jag är så ofantligt stolt över vad vi gjort. Jag är en känslosam människa och har gråtit många gånger under inspelningen, av glädje. Det har varit fantastiskt och det tror jag alla som medverkat kan hålla med om.

När filmen kommer på tal är tonen en helt annan. När Lars Brundin, pressfotografen som med "Från Finja till världen" gör dokumentärfilmsdebut, berättar om hur nära han fått komma såväl Jörgen som övriga inblandade i The Dimestore Junkies-projektet, om Jörgens utstrålning och alla kloka saker han sagt vrider sig huvudpersonen generat i stolen. – Filmen blir en timme lång och Jörgen kommer inte att få se den i förväg, säger Lars Brundin.– Åh fy f-n, säger Jörgen och bleknar.

Ursprungligen var det tänkt att The Dimestore Junkies skulle ha gjort en dubbel-cd, men efter att Jörgen Johansson och Niclas Brandt på besök i Asbury Park lovat komma tillbaka till Wonder Bar och presentera skivan i maj fick planerna revideras en aning. Skyline kommer att innehålla elva låtar (eller tio eller tolv).– Men vi har egentligen spelat in nästan två skivor, så om allt går som det ska är det inte omöjligt att det kommer en skiva till ganska snart. Att vi gör en Robyn, säger Jörgen Johansson och skrattar.

Till Skyline har The Dimestore Junkies lockat till sig fina gästartister. David Pulkingham, Alejandro Escovedos gitarrist som även spelat med artister som Bruce Springsteen och Elvis Costello, spelar på en av låtarna. – Jag och Niclas lärde känna honom när vi gjorde Light of Day-spelningarna i Stockholm och Köpenhamn och när vi var i Asbury Park i januari blommade vänskapen ut, berättar Jörgen.

På skivan medverkar även Mats Ronander på munspel och Dregen, gitarrist i Backyard Babies.– Vi hade en låt som vi kände behövde ett Dregensolo för att må bra. Jag har jobbat med honom förut så jag frågade om han ville vara med och det ville han, berättar Johan Åberg, som producerat Skyline, tillsammans med Jörgen Johansson.

David Pulkingham kommer att spela med bandet vid releasefesten i Hässleholm och The Dimestore Junkies har förhoppningar om att även andra gästartister från plattan ska finnas på plats, liksom andra musiker.– Martin Jernse från Joddla med Siv ska vara med och det kan bli ytterligare en amerikansk gästartist. Jag har kontakt med ett stort namn som gärna vill komma, men det hänger på om vi kan få ihop logistiken, säger Jörgen Johansson, som inte vill avslöja mer förrän allt är klart.

Direkt efter releasefesten i Hässleholm åker The Dimestore Junkies till USA för tre nordamerikanska spelningar: på Wonder Bar i Asbury Park, på Manhattan i New York och i Toronto, Kanada.

Och filmen?– Förhoppningen är att den ska säljas in till SVT, visas på filmfestivaler och sedan hitta ut i världen, säger Lars Brundin.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.