GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stenbron i Lommarp ska bytas

Hässleholm Vinneå som rinner genom Lommarps by är byggd 1860 och inspektioner som gjordes 1996 och 2002 visar att bärigheten är mycket dålig.
Hässleholm • Publicerad 21 mars 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Den gamla stenbron i Lommarp från 1860 har gjort sitt. I sommar kommer Trafikverket att sätta dit en ny liknande bro. Foto: Arkiv
Den gamla stenbron i Lommarp från 1860 har gjort sitt. I sommar kommer Trafikverket att sätta dit en ny liknande bro. Foto: Arkiv

Vinneå som rinner genom Lommarps by är byggd 1860 och inspektioner som gjordes 1996 och 2002 visar att bärigheten är mycket dålig. För att fordon upp till 18 ton även i fortsättningen ska få köra på bron så måste den bytas. Och den nya bron kommer att likna den gamla.

Den här vägen genom Lommarps by är en genväg för de som ska ta sig från Vinslöv och väg 21 via Sandåkra till riksväg 23. Och det är mycket tung trafik på den här vägsträckan.Men hela vägen genom Lommarp är smal och i dåligt skick och därför planerar Trafikverket att även bygga en gång- och cykelväg genom byn. Arbetsplanen har nu vunnit laga kraft och nu har alltså även Miljödomstolen beslutat godkänna förslaget till ombyggnad.

Från trafikplats Lommarp vid riksväg 21 finns en kortare sträcka med gång- och cykelväg mot byn och nu planerar Trafikverket att förlänga denna.

Syftet med projektet är att öka trafiksäkerheten och tryggheten genom att separera cyklister och fotgängare från biltrafiken.Vid en utbyggnad av Lommarpskorset 2006 byggdes en separat gång- och cykelväg längs med byavägen men den är endast markerad med målade linjer. Till en början hade man också upphöjda stenpartier mitt i vägbanan men dessa fick ganska omgående tas bort.

Vinneå rinner genom Lommarps samhälle som består av ett 15-tal fastigheter och utanför själva bykärnan finns lantbruksfastigheter. Vägen används förutom av de boende och för tunga transporter till och från lantbruks- och skogsföretagen även som en genväg till och från riksväg 23.

När det gäller bron ligger denna, enligt kommunens översiktsplan inom ett ekologiskt känsligt område men har inga utpekade områden. Men området hyser bland annat strömstare och forsärla och det har också synts vattenfladdermöss i området.

Trafikverket menar i sin arbetsplan att man kanske kan sätta upp fladdermusholkar under den nya bron. I ån förekommer flera olika fiskarter som havsöring, elritsa och grönling. Men något aktivt fiske förekommer inte enligt de boende i området.En ny bro gör också att men nu kan lösa gång- och cykeltrafiken genom byn på ett bra sätt. Årsmedelsdygnstrafiken 1260 fordon varav 100 fordon utgör tung trafik.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.