Elizabeth Taylor är död

Kultur och Nöje Elizabeth Taylor avled på onsdagen i Los Angeles, 79 år gammal Dödsorsaken uppges vara hjärtsvikt.
Publicerad 23 mars 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Elizabeth Taylor avled på onsdagen i Los Angeles, 79 år gammal Dödsorsaken uppges vara hjärtsvikt. Under vintern har hon vårdats på sjukhus vid flera tillfällen på grund av problem med hjärtat. Elizabeth Taylor hade allt som behövdes för att bli en stor filmstjärna i Hollywood på 1950- och 60-talen: stora djuplila ögon, korpsvart hår, stark utstrålning men också skådespelartalang. Redan som 11-åring fick hon sitt genombrott som flickan i "Lassie på äventyr". Hon belönades med en Oscar för sina insatser i filmerna "Inte för pengar..." (1960) och "Vem är rädd för Virginia Woolf?" (1966). Andra roller som gav henne fin kritik var "En plats i solen" (1951), "Katt på hett plåttak" (1958) och Shakespeare-filmatiseringen "Så tuktas en argbigga" (1967). Lika känd som för sina många roller blev hon för sina åtta äktenskap och ett skandalomsusat, inte alltid särskilt lyckligt, privatliv. Hennes två äktenskap med Richard Burton var kändisvärldens stormigaste, hetare än det kalla kriget på de amerikanska förstasidorna. Ännu mer tragiskt var att hennes tredje make, filmproducenten Mike Todd, dog 1958 när han störtade med sitt privata flygplan, "Lucky Liz". Tillsammans hade de en liten dotter. - Hon var före sin tid på ett sätt. Ibland får skådespelare roller utifrån just vissa personliga kvalifikationer eller någon slags bagage de har massmedialt. Det är något vi tar för givet nu. Jag undrar om inte Elizabeth Taylor tillhörde den väldigt tidiga generationen Hollywoodskådespelare som förutspådde utvecklingen på den punkten, säger Maaret Koskinen, professor i filmvetenskap. "Vem är rädd för Virginia Wolf" var just en sådan film, framhåller Maaret Koskinen. Hennes bästa, enligt filmkritikern Nils-Petter Sundgren. Elizabeth Taylor spelade mot maken/ex-maken Richard Burton, både i filmen och utanför den var de ett grälande skandalpar.- Det blev ju lite av en skandalfilm, samtidigt som den var högt skattad kvalitativt, säger Maaret Koskinen. "Vem är rädd för Virginia Woolf" innebar på sätt och vis en vändpunkt för Elizabeth Taylor. I Mike Nichols film spelade den firade skönheten åldrad och "ful" - och fick plötsligt applåder även från det finkulturella etablissemanget. Trots att hon på senare år var mycket svag och skröplig hade Elizabeth Taylor humorn kvar in i det sista. När det förra året började ryktas om vilka skådespelerskor som skulle kunna gestalta henne i en kommande storfilm skrev hon på syrligt på mikrobloggen Twitter: "No one is going to play Elizabeth Taylor but Elizabeth Taylor herself."

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.