Elvis Costello solo på Nöjesteatern

Kultur och Nöje Brittiske sångaren, låtskrivaren och gitarristen Elvis Costello (egentligen Declan Aloysius Patrick MacManus) har irländskt ursprung, vilket han i vissa fall återknutit till i kommentarer och musikinfluenser.
Publicerad 25 mars 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Elvis Costello. Foto: Scanpix
Elvis Costello. Foto: Scanpix

Brittiske sångaren, låtskrivaren och gitarristen Elvis Costello (egentligen Declan Aloysius Patrick MacManus) har irländskt ursprung, vilket han i vissa fall återknutit till i kommentarer och musikinfluenser. Bland hans mest kända låtar finns ”Watching the detectives” (1977), ”Radio radio” (1978), ”Oliver’s army” (1979), och ”I can’t stand up for falling down” (1980), den sistnämnda en cover på en låt av Sam & Dave. Bland de kompositörer han samarbetat med finns bland annat Paul McCartney och Burt Bacharach. Intimt förknippat med Costellos genombrott och tidiga karriär är kompbandet The Attractions med Steve Nieve, Bruce Thomas och Pete Thomas. Costellos första skiva spelades dock in med bandet Clover som senare skulle komma att bli kända som Huey Lewis and The News. De direkta influenserna bakom Costellos musik är otaliga. Mest iögonfallande är kanske Buddy Holly, delvis på grund av den visuella image Costello skapade sig i början av sin karriär. I december 2008 inledde Elvis Costello en TV-serie, Spectacle: Elvis Costello with..., som även visas på svensk TV som ”Elvis Costello med gäster”.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.