Annons

Stal från släktingar

Hässleholm Redan 2006 upptäckte kvinnans morföräldrar att barnbarnet tagit ut pengar från deras konto.
Hässleholm • Publicerad 25 mars 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Redan 2006 upptäckte kvinnans morföräldrar att barnbarnet tagit ut pengar från deras konto. Uttagen hade skett genom att kvinnan gått till banken och visat upp en falsk fullmakt i mormoderns namn.Men brottet polisanmäldes inte. Morföräldrarna gjorde upp i godo med barnbarnet och skulden avskrevs.

Men några år senare upprepades alltså historien.Då var morfadern svårt sjuk och en släkting hade tagit över ansvaret för ekonomin eftersom mormodern inte trodde att hon skulle klara det själv.När sedan mannen dog och bouppteckningen skedde uppdagades att en stor summa pengar tagits ut från makarnas konto.

Annons

Det visade sig att barnbarnet, den 36-åriga kvinna, gjort precis som tidigare. Vid ett flertal tillfällen hade hon gått in på Nordeas kontor och visat fram en förfalskad fullmakt. I stämningsansökan finns kopior på vart och ett av fullmakterna, som är förvånansvärt simpla i sitt utförande. "Mitt barnbarn skall taga ut 6000 kr från mitt konto (numret på kontot). Hon skall betala räkningar för belopp 4635 kr."Fullmakten är sedan undertecknad med mormoderns namn samt ett datum.

Senare visade det sig att även ytterligare en släkting blivit av med en stor summa pengar. Förfarandet var likadant.Totalt kom kvinnan över 360 000 kronor. 330 000 kronor togs ut från släktingarnas konto på olika Nordeakontor.Först när kvinnan försökte ta ut på Nordea i Lund upptäcktes vad som pågick. SE Banken svindlades på knappt 40 000 kronor på samma sätt.

I polisutredningen framgår att kvinnan själv har en ekonomisk förvaltare som sköter hennes ekonomi. Hon säger att hon begick brotten eftersom hon hade stora skulder till en person.Eftersom det är bankerna som brustit i sina rutiner är det de som står som målsägande i fallet. Kvinnan har tidigare dömts för annan brottslighet, bedrägligt beteende samt snatteri.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons