Elever ratar friskolor och yrkesprogram

Skåne/Kristianstad För vissa gymnasiefriskolor ser siffrorna riktigt risiga ut, menar Tobias Ohlin på antagningskansliet i Kristianstad.
Publicerad 27 mars 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Elever vill plugga på högskola. Foto: Scanpix
Elever vill plugga på högskola. Foto: Scanpix

För vissa gymnasiefriskolor ser siffrorna riktigt risiga ut, menar Tobias Ohlin på antagningskansliet i Kristianstad. Högstadieelever i Kristianstad följer den nationella trenden och söker till högskoleförberedande program i stället för yrkesförberedande. När den nya skollagen träder i kraft till hösten ger inte längre de yrkesförberedande programmen samma behörighet till universitet och högskola som tidigare, en orsak som tros ha bidragit till hur det ser ut i nuläget. – Jag kan inte ge några exakta siffror ännu men betydligt fler än vi trodde söker högskoleförberedande program, säger Tobias Ohlin.

Fordonsprogrammet på Wendesgymnasiet och handelsprogrammet på Söderportgymnasiet har båda tappat en stor del sökande. Tobias Ohlin tror att en hel del elever har valt bort handelsprogrammet för att i stället söka till ekonomiprogrammet, ett program som ger högskolebehörighet. – Det finns en risk att en del elever inte klarar av det, att det visar sig att programmet var för jobbigt i och med att det ställs högre krav på att komma in till höstens utbildningar, säger Tobias Ohlin. Den preliminära statistiken visar även att färre söker till Kristianstads sju fristående skolor jämfört med tidigare år. Värst är det för Framtidsgymnasiet som har ovanligt få sökande. Till bygg och anläggning har fem behöriga sökt, till fordon två och till industri har inte en enda behörig elev sökt.

– Det ser riktigt risigt ut, jag vet inte hur de resonerar inför framtiden, säger Tobias Ohlin. Joackim Åberg, rektor på Framtidsgymnasiet i Kristianstad hetsar däremot inte upp sig över siffrorna. Enligt honom är det mindre intressant att titta på antalet sökande som är behöriga. Mycket kan hända till den första juni då elevens slutliga behörighet avgörs. Det händer även att elever tänker om och väljer ett annat program när terminen har börjat, menar han. – Totalt hade vi 36 sökande förra året, i år är det 37. Fördelningen ser lite annorlunda ut med jag är inte det minsta orolig. Kommer industriprogrammet med noll sökande starta som vanligt?– Ja det räknar jag med. Tittar man på antal sökande till byggprogrammet vid den här tiden förra året var det åtta stycken. När vi började hade vi 23 elever. Man bestämmer sig senare nu för tiden eftersom det finns en större rörlighet i dag.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.