Filmmusikkryss ska locka musikanter

Skåne/Kristianstad Den anrika militärmusikstadens blåsorkestrar har länge dragits med rekryteringsproblem.
Publicerad 27 mars 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Den anrika militärmusikstadens blåsorkestrar har länge dragits med rekryteringsproblem. Intresset bland unga musikanter - särskilt blåsare - har varit svagt.- Nu gör vi ett försök att med en annorlunda vårkonsert - ett filmmusikkryss - söka fånga nya intressenter. Det gör vi i samarbete med Musikskolan, berättar Lennart Nalerius (ordförande och flöjtist) och Anders Johannesson (trumpetare och kassör).

- Det finns flera anledningar att göra det nu. Konserthuset, där vi övat och konserterat i femtio år, fyller 75 år, filmstaden Kristianstad är hundra och Stadsmusikkåren har för inte så länge sedan passerat 75-årsstrecket. Och inte minst att understryka hur roligt det är att spela i stor ensemble.

Krysset med filmmusik, som spänner över en lång period, är uppdelat i tre avsnitt, där korta stycken fiffigt och sammantaget bildar ett lösenord. Så snart någon i publiken kommit på lösningen tar man fram mobilen och ringer fram till scenen, där mottagare registrerar vinnaren. - Vardera vinnaren får presentkort på 500 kronor, förklarar de båda. Det är alltså viktigt att alla har mobiltelefonen med sig och påslagen eller kommer överens med bänkgrannen om att få låna, förklarar de båda.

Under programmet blir det också ett antal hela orkesternummer, som ger exempel på vad ledaren Connie Roslund och kåren kan åstadkomma.Lördagen den 2 april klockan 16 är det dags. I Konserthuset.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.