Många nyfikna på pelargoner

Hässleholm Arrangemanget, i samarbete mellan Svenska Pelargonsällskapet och Pelargonhuset, återkom i år för fjärde gången.
Hässleholm • Publicerad 28 mars 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Anna-Maria Eriksson visade besökarna olika sorters sticklingar i drivhuset. Foto: Berit Önell
Anna-Maria Eriksson visade besökarna olika sorters sticklingar i drivhuset. Foto: Berit Önell

Arrangemanget, i samarbete mellan Svenska Pelargonsällskapet och Pelargonhuset, återkom i år för fjärde gången.Pelargonträffen riktar sig till alla som är nyfikna på pelargoner. De får se hur sticklingar ska tas och får tips om omplantering, nedklippning och mycket annat samt får en förhandstitt i drivhuset där våren nu är på god väg.–Det här har väl blivit mer och mer känt för varje gång, säger Anna-Maria Eriksson som förestår Pelargonhuset.

Siv Bengtsson från Svenska Pelargonsällskapet föreläste och visade bilder och Anna-Maria Eriksson berättade om sina erfarenheter av de populära blommorna.Pelargoner måste planteras om i större krukor för att växa till sig ordentligt. Men det ska ske stegvis under säsongen, de små sticklingarna kan inte sättas i en 50-literskruka. Det kan ta flera år att få dem riktigt stora, men redan första sommaren blir många sorter stora nog att sättas i tioliterskrukor. En fråga som kom upp var hur doftpelargoner och engelska pelargoner ska fås att blomma om.–De behöver en sval period med kring tio plusgrader för att sätta knopp, förklarade Siv Bengtsson. Det bästa är att sätta ut dem.Hon betonade att pelargoner inte heller behöver bevaras i generationer, det går faktiskt att slänga dem och köpa nya för den som tröttnar, det är ändå en låg kostnad även om de bara blommar en sommar. Men de flesta tycker förstås att det är roligt att spara dem och ta nya sticklingar varje år. Doftpelargoner kan användas i bakning och matlagning. Men en del av dem luktar illa och passar inte så bra att äta, exempelvis de som luktar fisk eller bränd plast.–I sommar ska Flädergården prova att baka med väldoftande pelargoner och kanske gör vi också saft, avslöjade Anna-Maria Eriksson.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.