Skräpfisket är igång

Hässleholm Detta allt för att minska beståndet av skräpfisk för att förbättra vattenkvaliteten.
Hässleholm • Publicerad 28 mars 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
För andra året i rad tar de bägge finska fiskeexperterna Arto Hautala och Aulis Kiiskilä hand om utfisket av mört
För andra året i rad tar de bägge finska fiskeexperterna Arto Hautala och Aulis Kiiskilä hand om utfisket av mört

Detta allt för att minska beståndet av skräpfisk för att förbättra vattenkvaliteten. Vårens första fångst är ganska blygsam. På botten av en eka visar fiskeologen Arto Huatala och fiskaren Aulis Kiiskilä upp några stora braxar och gröngula sutare som fortfarande kippar efter andan.– Idag blev det bara cirka 400 kilo. Temperaturen i vattnet är för låg för att det ska vara någon större fart på fisken. Just nu är det bara fyra grader i vattnet, säger Arto Hautala och berättar att mört leker när vatten temperaturen är uppe i sex till sju grader. Just vid den temperaturen är fångsten som bäst, säger Arto Hautala.

Under fiskepremiären lades de bägge finska fiskeexperterna ut 12 botten-garn. Som mest kommer 26 garn att vara utlagda Finjasjön. När fisket är som bäst kan ett garn ge cirka 200 kilo fisk.Tanken är att det ska läggas ut garn varje dag alla dagar i veckan i tio veckors tid. Syftet är att få ned beståndet av framförallt mört och braxen. De bägge arterna bidrar till att stora mängder fosfor frigörs från sjöbotten. Fosfor är i sin tur förutsättningen för att de blågröna algerna ska trivas. Algerna ställer till med stora problem under sommarhalvåret då sjöns vatten kan förvandlas till en tjock grön giftig sörja. Somliga år harbadförbud införts.– De stora fiskarna rör upp sjöbotten och får fart på fosfor som fungerar som näring för algerna. De små fiskarna äter upp de plankton som gärna livnär sig på algerna. Därför är det viktigt att försöka fiska ut de här arterna, säger Arto Hautala.

Hässleholms kommun satsar en miljon kronor i för att få bukt med Finjasjöns vattenkvalitet. Projektet har pågått en längre tid och fiskemetoderna har varierat. Claes Albrecktsson i Finjasjöns fiskevårdsförening är med vid måndagsmorgonens fiskepremiär och tror mer på bottengarnsfiske än trålning.– Ja, vi kastar ju alltid tillbaka fisk som gös, gädda och ål. Vid bottengarnsfiske mår gös och gädda mycket bättre. De skadas lätt vid trålning, säger Claes Albrecktsson.Förra våren fångades 50 ton fisk med bottengarn. Totalt över året blev det cirka 90 ton.Förra året ökade siktdjupet i Finjasjön till 1,46 meter från att ha legat runt 1,16 meter i flera år. Nu finns det förhoppning om att den goda utvecklingen ska fortsätta i Finjasjön.

Utfiskning pågår fram till dess att braxen leker vilket brukar vara kring den 15 maj. Vid god fångst och om vädret tillåter kommer båten in två vändor dagligen mellan klockan 10 och 14. Allmänheten är välkommen att studera fångsterna. Fångsterna går också att följa på internet på hemsidan www.regito.com.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.