Bättre utbildning ska hjälpa barn och unga

Nyheter Det är några av de satsningar på barn och unga inom sjukvården som den politiska majoriteten i Region Skåne vill göra under det kommande året.
Publicerad 29 mars 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Satsa på bättre hälsa för barn och unga i Skåne vill regionråden Anders Åkesson och Gilbert Tribo. Foto: Claes Hall
Satsa på bättre hälsa för barn och unga i Skåne vill regionråden Anders Åkesson och Gilbert Tribo. Foto: Claes Hall

Det är några av de satsningar på barn och unga inom sjukvården som den politiska majoriteten i Region Skåne vill göra under det kommande året. Totalt 10 miljoner kronor är avsatta för de olika projekten som man hoppas få igenom i hälso- och sjukvårdsnämnden.–Vi vet att det finns en ökad ohälsa bland unga, speciellt tonårstjejer. En del barn har det också tufft redan från starten. För att förebygga att de på sikt hamnar inom den tyngre psykiatrivården vill vi göra en rad åtgärder, säger Gilbert Tribo (FP) regionråd inom närsjukvården.I grunden vill man bygga upp en databas med uppgifter om alla barn från nyfödda till 6 år. Sjukvårdsdistriktet har med framgång skapat en liknande databas i Malmö och Trelleborg. Dessutom vill man satsa på ett fempunktsprogram för att stärka det förebyggande arbetet.–I samarbete med elevhälsan och socialtjänsten vill vi öka jämlikheten inom sjukvården. Det handlar om att öka kunskaperna och kompetensen på vårdcentralerna så att personalen bättre kan möta barn och unga med psykisk ohälsa, menar Anders Åkesson (MP), regionråd och förste vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.I ett uppdaterat handlingsprogram för att hantera misstänkta fall om barn som far illa hoppas man att fler inom sjukvården och tandvården skall slå larm om de upptäcker barn i farozonen. Här vill man också förbättra kompetensen och ha upparbetade rutiner för hur personalen skall agera och inrikta sig på riskgrupperna.Det står 2000 barn i kö till logopedin i Skåne där man bland annat gör utredningar om dyslexi och språksvårigheter. Detta vill politikerna också göra något åt och avsätter 2 miljoner kronor för att bygga bort kön, se till att fler barn får rätt diagnos och på så vis kan få rätt hjälp och stöd i exempelvis skolan.Dessutom går regionen nu in och stöttar upp ekonomiskt så att alla barn som är föremål för en placering utanför hemmet via socialtjänsten skall ha rätt att genomgå en omfattande läkarundersökning och en uppföljning för att se hur de mår. Det är flera kommuner i Skåne som i dag inte uppfyller detta krav.Ute i verksamheten är man positiv till satsningarna. Carl-Eric Flodmark, chef för sjukvården inom Barn- och ungdomscentrum i Malmö, säger att det är viktigt att bygga nätverk och öka information om hur man skall hjälp barn och ungdomar i riskzonen eller som i unga år får olika former av problem.– Regionledningen har sagt att vi skall satsa på barn och ungdomar och dessa är de förslag vi hoppas skall få ett genomslag. Genom gemensamma åtgärder hoppas vi också att vården skall bli så likvärdig som möjlig runt om i de olika sjukvårdsdistrikten, säger Gilbert Tribo och Anders Åkesson.

Kristina DavidsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.