Distanskurser hotar campus

Skåne/Kristianstad Fristående kurser på distans ökar lavinartat.
Publicerad 29 mars 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Fler och fler pluggar på distans. Foto: Scanpix
Fler och fler pluggar på distans. Foto: Scanpix

Fristående kurser på distans ökar lavinartat. Färsk statistik från Högskoleverket visar att det i år är två och en halv gånger fler studenter som söker till distansutbildningar jämfört med för fem år sedan. En tredjedel av de som läser på högskolan i Kristianstad läser i dag på distansutbildningar.

– Antalet har ökat på alla lärosäten och vi har arbetat mycket med att utbilda lärare i distanskurser, säger Lars Carlsson. Det ökade elevantalet är bra för högskolan men det finns en baksida av myntet. – Elever väljer bort campus och det är ett problem. Vi diskuterar detta i nämnderna och försöker komma fram till en lösning. Ett annat problem är att genomströmningen, det vill säga antalet som anmäler sig till en kurs och lyckas ta sina poäng, är betydligt sämre på distansutbildningar.Lars Carlsson tror att många som anmäler sig till en kurs undervärderar vad som krävs för att bli godkänd. En del arbetar kanske redan heltid men vill läsa något vid sidan av. När kursen väl är i gång märker de att det tar för mycket tid och man tar inte poängen som krävs. Det är inte bra eftersom skolan får pengar för varje elev som klarar sina poäng.

I framtiden tror Lars Carlsson att högskolan måste kombinera distansutbildningar med campusutbildningar, det vill säga att en del undervisning förläggs i skolan även på distansutbildningarna. Så fungerar det bland annat på sjuksköterskeutbildningen som går att läsa på distans men med obligatoriska labbträffar.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.