Fiasko för klimatmanifestation

Nyheter I lördags var det Earth Hour, den stora miljömanifestationen över hela världen men det innebar ingen stor nedgång i elförbrukningen.
Publicerad 29 mars 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Arkivbild från Earth Hour 2009
Arkivbild från Earth Hour 2009

I lördags var det Earth Hour, den stora miljömanifestationen över hela världen men det innebar ingen stor nedgång i elförbrukningen. Resultatet var en minskning av elförbrukningen med 30 megawatt i Södra Sverige, enligt Eon. – Effekten är mindre i år än förra året men vädret var varmare nu, säger Johan Aspegren, informationschef på Eon elnät. Det varma vädret innebar att elförbrukningen var lägre i år än förra året, under timmarna före Earth Hour. Johan Aspegren förklarar att när temperaturen ute minskar med en grad, så ökar elförbrukningen med 350 megawatt i hela Sverige. – Att släcka en enda glödlampa ger inte så stor effekt. Det kan jämföras med ett eluppvärmt element, som har effekten av 20 glödlampor. Eons elnät för södra Sverige sträcker sig från Örebro till Smygehuk och är det största nätet inom området, men inte det enda. Hela arrangemanget Earth Hour samordnades av Världsnaturfonden, där Marie von Zeipel är presschef. – Det är en symbolisk handling, att visa sitt engagemang för klimatet. Det handlar inte om att spara energi. Marie von Zeipel är medveten om att skillnaden i förbrukning är liten och då skulle Earth Hour se helt annorlunda ut om det var syftet. Hon förklarar att de i år lagt mycket kraft på klimatarbet och utmaningar utöver just den timmen. Telia Sonera är ett av storföretagen som deltog i Earth Hour. Miljöchefen skrev i sin blogg att klockan 20:30 kommer hon att släcka lampan i vardagsrummet, som är det enda som fortfarande är tänt. Tända ett ljus och titta på Körslaget. – Våran TV gick tyvärr sönder så det gick inte, annars hade vi tittat. Jag förstår att det låter komiskt men jag tycker att Earth Hour är en symbolisk handling och vill man se TV under en timme så får man det.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.