Hon har sökt över 60 jobb

Hässleholm Nu känns situationen så hopplös att enda utvägen är att åka till Norge och jobba.
Hässleholm • Publicerad 29 mars 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Under fyra år arbetade Irina Johansson inom omsorgen
Under fyra år arbetade Irina Johansson inom omsorgen

Nu känns situationen så hopplös att enda utvägen är att åka till Norge och jobba.– Egentligen vill jag inte det, men jag måste ha en inkomst så jag kan bidra till hushållet, säger Irina Johansson. Helst skulle jag vilja ha ett jobb i Hässleholms eller Kristianstads kommun.

Irina har utbildning som sjuksköterska, examen avlagd i Baku, Azerbajdzjan, hon har även läst omvårdnadsprogrammet på komvux i Malmö. När hon 2005 flyttade till Vinslöv fick hon jobb som timanställd på Klockaregården, hon har även jobbat natt på Vallmogården. Men hon fick bara timanställning, fasta tjänster och vikariat gick till andra. Under fyra år jobbade hon som timanställd på särskilt boende i Vinslöv.– Jag ställde upp och tog vad som erbjöds, jobbade helger och nätter. Men när jag inte kunde få någon längre stadigvarande tjänst så kändes det hopplöst, säger Irina Johansson.

När hon inte fick chans till något mer stadigvarande arbete i Vinslöv så sökte hon bland annat jobb i Malmö och ville då ha skriftliga referenser för sina fyra år i Vinslöv. Men hon fick besked att inga skriftliga omdömen lämnades. – Och det har ju inte gjort det lättare att söka nya jobb, arbetsgivarna frågar efter referenser, menar hon.För att ha ett jobb och inkomst tog Irina över en butik i Kristianstad, men efter ett kostsamt inbrott och arbetsbelastningen att stå i butiken varje dag bestämde hon sig för att överlåta butiken i slutet av förra året.

Tanken var att återgå till ett jobb inom vård och omsorg. Men nu har månaderna gått och hon har sökt över sextio olika jobb. För jobb finns inom vård och omsorg.– Jag har erfarenhet och kunskap men får ändå inget jobb, säger Irina. Och som jag upplevde det var jag omtyckt och uppskattad av både boende och arbetskamrater, både på Klockaregården och Vallmogården.Irina kan också ett antal språk och arbetar som tolk åt bland annat Migrationsverket.– Men det är inget jobb som det går att leva på, säger Irina Johansson. Men det kan ju ses som en tillgång att kunna andra språk, även inom vård och omsorg.– Man behöver ha ett nätverk när man söker jobb. Jag har bara varit i Sverige i nio år och kämpat hårt för att lära mig språket och hur samhället fungerar. Men min erfarenhet säger att det behövs mer än bara betyg och referenser.– Jag har sökt jobb inom Hässleholms kommuns pooltjänst och även inom hemtjänsten i Vinslöv. – Jag har ju faktiskt jobbat under fyra år inom kommunen, så jag tycker att jag skulle vara lämplig, menar Irina.

Nu känner hon sig maktlös och förtvivlad och vill inget heller än att få ett jobb.– Jag söker nu även jobb som lokalvårdare eftersom det viktigaste är att få ett jobb att gå till. Jag mår inte bra av att gå hemma varje dag och oroa sig för hur det ska bli, säger Irina Johansson.– Jag trivs i Sverige och vill vara en del av samhället. Men blir det inget jobb här får jag prova Norge, där är jag välkommen, säger hon.

Skriftliga referenser och tjänstgöringsintyg ges bara vid fasta tjänster inte om någon är timanställd uppger Anna-Lena Eriksson som är enhetschef vid Sjögläntan i Vinslöv. – Har någon varit timanställd så ger jag bara muntliga referenser. Den som vill ha referenser bör först fråga den som ska lämna referenser. Det har inte Irina Johansson gjort, men jag har vid två tillfällen lämnat muntliga referenser om henne, säger Anna-Lena Eriksson.

Eva Ericsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.