Sjuk ko dog framför djurinspektör

Skåne/Kristianstad När länsstyrelsens inspektörer besökte lantbruket i Kristianstad möttes de av en makaber syn.
Publicerad 29 mars 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

När länsstyrelsens inspektörer besökte lantbruket i Kristianstad möttes de av en makaber syn. De 65 kor som fanns i ladugården var magra och smutsiga och vadade runt i ett decimetertjockt lager av gödsel.

Inspektörerna hade två veckor tidigare besökt lantbrukaren för kontroll men då uppgav han att ladugården var tom, de djur som fanns vistades utomhus. Men innanför ladugårdens dörrar fann man oacceptabelt magra kor, vissa saknade hår på lår och buk. Mitt under inspektionen seglade en sjuk ko ner på marken och dog.

De 50 kor som hölls utanför stallarna var också magra och hade under en längre tid levt på morötter utan tillgång till rent vatten. Dessutom hittades två döda kalvar i varsin box i stallet samt tre döda kreatur som låg under en presenning utanför ladan. Länsstyrelsen reagerar kraftigt mot hur lantbrukaren har hållt sina djur. Lantbrukaren anses ha brutit mot lagen eftersom han under lång tid inte gett dem tillräckligt med foder, inte sett till att de haft rent vatten och inte tagit hand om skadade och döda djur.Han är nu anmäld misstänkt för djurplågeri och riskerar fängelse i två år.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.