Annons

Börje Hansson var en god förebild för ungdomar

Personligt Börje Hansson var yrkesverksam som rörmokare och drev tillsammans med brodern Tore eget företag på orten.
Personligt • Publicerad 14 april 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Börje Hansson var yrkesverksam som rörmokare och drev tillsammans med brodern Tore eget företag på orten. De gjorde sig kända som rejäla och pålitliga hantverkare och hade en stor och trogen kundkrets. Jag själv var bosatt i Ballingslöv i cirka tio år, och fick i Börje en vän för livet.Han var lågmäld, stillsam och en stabil person och blev allmänt respekterad och omtyckt bland människor. Han hade nära till humor och lockade ofta till skratt i sina sällskap. Mest känd blev han inom idrottskretsar.

Under yngre år deltog Börje aktivt i de idrotter som var tillgängliga på orten; fotboll under den varma årstiden och brottning under vinterhalvåret. Främsta meriten inom fotboll var nog deltagandet i det lag, som ett år på 50-talet vann tidningen Arbetets tabellstege. Det vill säga, det lag som vann mest överlägset i den tidens Skåneserier. Han åtog sig även styrelseuppdrag i Ballingslövs GoIF. Såväl i fotboll som brottning var han en aktör, som alltid gjorde sin plikt för laget och aldrig svek förväntningarna.I brottarklubben valdes han tidigt till ordförande. Han var en ledare som krävde ordning och reda, inte minst träningsdisciplin vilket skapade trivsel. Resultatet uteblev inte. Laget började klättra i seriesystemet. Framgång föder framgång. Nya utövare strömmade till.

Annons

I inhemska klassiska fyrstadstävlingen, kom den lilla byn Göinge till högsta nivå – A-gruppen; fem gånger mellan 1975 och 1981, varav tre år med andraplacering. Brottningen hade vid denna tid 200 klubbar i Sverige. Ballingslöv tävlade mot erkända storheter som Västerås, Arboga, Lidköping, Klippan, Viking/Broby och Malmö.Vid ett tillfälle tog Börje och BBK hand om arrangemanget. Det blev en tvådagarstävling i Qpoolen och direktsändes i teve. Välkände Lars Gunnar Björklund refererade och Riksidrottsförbundets och Svenska brottningsförbundets ordförande, Per Strömbäck, med flera följde tävlingarna.Även internationellt tog Börjes brottare placeringar och medaljer. Roger Tallroths och Kent Ole Johanssons silvermedaljer vid OS i Los Angeles 1984 måste nämnas.

Börje Hansson bör äras för en stor del av dessa framgångar. Hans ödmjukhet förbjöd honom detta, han förblev samma enkla anspråkslösa person. Med sin balans och trygga utstrålning, var han en god förebild för ungdomar på hemorten.Utöver vad som nämnts var han också en jakt-, fiske- och naturvårdsinstresserad person. Han hade ett livslångt och harmoniskt äktenskap med hustrun Ingegerd. Vi är många som vill beklaga sorgen efter Börje Hansson.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons