Taxen Cindy visar upp rätt klädsel för Andreas Martinsson. Foto: Joel Winqvist

Små hundar är trenden

Att stöta på en jakt – och djurtillbehörsaffär är inte det första den som kör in i Östra Göinge kommun gör. Enligt syskonen Anna och Andreas Martinsson är dem de enda i kommunen som säljer tillbehör för djur. Inne i Hjärsås jakt & djurtillbehör är det inte bara djurens tillbehör som pryder affären. Ett stort antal hundar lunkar omkring i omlopp, innan de blir trötta och lägger sig och vilar en stund igen.
– Man märker att husdjuren har ökat, säger Anna Martinsson och syftar på att fler och fler har skaffat husdjur de senaste åren.

Hon tillägger att hennes bransch nog är en av få som har gått uppåt de senaste åren. Hon har sett en utveckling där husdjursägare i ekonomiska kristider hellre köper någonting fint till djuren istället för att lägga pengar på en resa.
Vid en av väggarna längre in i affären är det lätt att tro att man råkat hamna i en babyaffär istället. Längs med ena långsidan hänger otaliga dräkter som inte är sydda för bebisar, utan för hundar. Mindre hundar.

– Det är vanligare med mindre hundar nuförtiden, säger hennes bror Andreas. De tror att Paris Hilton utlöste en boom när hon för flera år sedan tog med sig sin beklädda chihuahua vart hon än gick.
Under lördagen firas det att affären startade för tio år sedan. Ett jippo där kunder kan få handla varor för samma pris som för tio år sedan. Grillat vildsvin kommer det bjudas på och syskonens säljare kommer att dyka upp.
– Det känns inte som så länge sedan, säger Andreas.

Nyckeln till att de fortfarande har kvar affären tror de har att göra med att de känner mycket folk i trakten, att de med tiden satsat mer och mer på kvalitetsfoder som kunderna efterfrågar och att man kombinerar djurtillbehören med annat. Som att sälja pellets till exempel.
– Den optimala kunden eldar med pellets, i familjen jagar pappan, dottern rider, de bor på landet och har katt, säger de.

Längs sidan stryker sig den elvaårige taxen Cindy. Hon är den mest frekventa hundmodellen i affären för tillfället. Längs med ryggen har hon en dräkt som med blotta ögat hade kunnat misstas för att vara till för en större bebis. Kommer en kund in i affären utan sin hund är det ofta hon som får agera modell och se om kläderna passar kundens hund.

Anna berättar att för tio år sedan sålde de mestadels billigt foder. Nu säljer de till 90% kvalitetsfoder.
– Folk har blivit mer måna om sina djur, säger Anna.
Har djuren blivit mer bortskämda?
– Det har de säkert. Förhoppningsvis, säger Anna med ett skratt.

Dagens fråga

Har du börjat handla julklappar?

Loading ... Loading ...