Släpp korna loss
– det är vår

Så är våren här på allvar – igen. Svalöfs gymnasiums alla ivriga kor släpptes på onsdagen ut på sommarbete och gissa om glädjen var på topp:
80 överlyckliga kreatur fick äntligen lukta och känna på det gröna gräset och fram till i höst kan de njuta av sköna dagar.
Och det numera rikskända kosläppet blir bara större och större. Uppskattningsvis hade minst 3 000 personer begett sig till kohagarna intill skolans lantbruk.
15 busslaster med skol och förskolebarn satte Svalöv som mål och allt blev en enda stor folkfest.
– Det känns jättebra att vi kan göra något sådant här. Inte trodde jag väl att vårt kosläpp skulle bli såhär populärt, när vi drog i gång för sex år sedan, säger veteranen Kjeld Jacobsen.
Men nog har det blivit så. År från år har intresseskaran växt sig allt större och i går fanns både tidningar, tv och radio på plats.
Barnen bjöds på dricka och bullar från LRF, de tittade med förväntansfulla ögon när korna kom ut i det fria, skuttade rundor i hagen och vågade också ta en nyfiken blick på alla åskådarna.
Från Dösjöbro kom en hel förskoleklass med buss. Läraren Kerstin Lundqvist var på sitt allra första kosläpp.
– Flera av barnen var med i fjol och nu ska vi hem och prata om våra upplevelser. Helt enkelt göra ett litet tema på vår utfärd.
Svalöfs gymnasiums rektor Lena Hansson stod och mest njöt av all publicitet. För skolan innebär det här arrangemanget en härlig reklam.
Kan ni göra arrangemanget mycket större?
– Oja, och vi ligger redan i startgroparna inför nästa år. Vi kommer att bjuda på fler överraskningar och fler besökare kan vi givetvis ta emot.

Dagens fråga

Ska du se ett luciatåg på fredag?

Loading ... Loading ...