Varför tillåts Brobysjukhuset rasa?

Broby Sedan flera år ser det nämligen förfärligt ut vid detta en gång i tiden så fina och välkända sjukhus.
Publicerad 1 juni 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Sedan flera år ser det nämligen förfärligt ut vid detta en gång i tiden så fina och välkända sjukhus.Sanatoriet i Broby var på sin tid nästan som en stat i staten i Broby.Där fanns givetvis salar och behandlingsrum för de sjuka. Vårdlokaler och behandlingsrum. Expeditioner och arbetsrum av flera olika slag.Inne bland de flera olika husen på området låg bostäder av flera slag. Överläkare och läkare i vissa hus, sjuksköterskor i andra, biträden i några utrymmen, ekonomipersonal i andra, vaktmästare på något ställe och så vidare. Sanatoriet och sjukhuset i Broby var en stor arbetsplats.- Där kunde man få sommarjobb år efter år, minns polisinspektören Stefan Åkesson, född och uppväxt i Broby.- Sjukhuset var liksom ett eget samhälle. Alla kände till reglerna där.I dag verkar det gamla sjukhusområdet däremot nästan vara laglöst land.

Sedan verksamheten upphörde på platsen för några år sedan, såg det först ganska bra ut.Byggnaderna fick stå i fred. Men för några år sedan började det verkliga förfallet - och nu ser nästan hela området härjat ut.När Sydnytt från Sveriges Television i Malmö var på besök på platsen en dag nu tidigare i veckan, fanns bland andra de båda politikerna Patric Åberg (M) och Anders Bengtsson (S) vid de gamla husen.

En av orsakerna till förfallet är gamla försyndelser av tidigare landstingspolitiker. Dessa tog nämligen inte vara på Brobysjukhusets stora potential. I stället lät de bara husen stå där...- För några år sedan fanns det planer på att flytta ut viss skolundervisning hit till Brobysjukhuset, berättade kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg i Sydnytt.- Men det gick inte den gången. Sedan har det inte varit så aktuellt.Han är medveten om, att förfallet och vandaliseringen nu har gått så långt, att en renovering skulle bli otroligt dyr. Åberg ser heller ingen direkt användningsmöjlighet för det gamla sjukhuset i utkanten av Broby samhälle.Anders Bengtsson tycker, att kommunen gjort för lite för att väcka intresse för det här området. Förfallet har ju bara ökat där; år från år, förklarar han.

Ett hyreshus samt det hus där de så kallade Tjernobylbarnen bor varje sommar är nu, i princip, de enda byggnader som går att använda på hela området.Även elcentralen har utsatts för sabotage. Något som är direkt livsfarligt!

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.