Partinamn i tiden

ledare Genast kom det kritiska reaktioner, kanske mest för att Bodströms senaste bok kritiserar partiets traditionalister som drev bort Mona Sahlin från partiledarposten.
Publicerad 2 juni 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Genast kom det kritiska reaktioner, kanske mest för att Bodströms senaste bok kritiserar partiets traditionalister som drev bort Mona Sahlin från partiledarposten.I en intressant politisk analys gjord av Anne Marie Lindgren för Arbetarrörelsen tankesmedja påpekas att tanken på namnbyte inte är ny. Redan i slutet på 1920-talet diskuterades att byta namn till Folkpartiet Socialdemokraterna. En som stod bakom det förslaget var Per Albin Hansson, som sedan själv lanserade folkhemsbegreppet.

Namnfrågor för partier har betydelse. Moderaterna hade inte fått den ställning partiet har i dag om man behållit det mer kontroversiella namnet Högerpartiet.När Bondeförbundet var illa ute på 1950-talet uppstod diskussionen om att byta till Centerpartiet. Striden var hård. Först när partiledaren Gunnar Hedlund gick upp och ironiserade över hur det skulle gått om partiet hetat Fiskarepartiet – en krympande yrkesgrupp liksom bönderna – svängde opinionen för ett namnbyte. I dag lider däremot Centern av att man på 1980-talet avvisade en framsynt motion om att lägga till ordet Miljöpartiet framför namnet, något som effektivt hade försvårat för Miljöpartiet att snylta på partiets profilfråga.

Det är i dag fullständigt logiskt om Socialdemokraterna moderniserar sitt namn. Med ordet Arbetarepartiet stöter man bort tjänstemannaväljarna, som i dag är fler än arbetarna. Dessutom andas det av ett förlegat klasskampstänkande som allt färre väljare kan identifiera sig med. Men striden i namnfrågan blir säkert hård eftersom traditionalisterna styr partiet.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.