Dopet kan innebära döden för Amir

Hässleholm Blicken flackar, ögonen tåras och huvudet vänds åt sidan samtidigt som tystnaden infinner sig.
Hässleholm • Publicerad 3 juni 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Amir Akbari känner sig hemma i kristendomen. 		 foto: joel winqvist
Amir Akbari känner sig hemma i kristendomen. foto: joel winqvist

Blicken flackar, ögonen tåras och huvudet vänds åt sidan samtidigt som tystnaden infinner sig. I snart åtta år har Amir Akbari befunnit sig i Sverige utan uppehållstillstånd. När han ska ge ord åt sina känslor stockar det sig i halsen. Istället tar hans hustru Fatima ordet. - Man behandlar inte människor så här.De gifte sig med varandra år 2004. Året innan kom Amir till Sverige och sökte asyl som politisk flykting.

Han medverkade i demonstrationer mot regimen och för det blev han fängslad och torterad. I Sverige avslogs hans asylsökan. Gång på gång har han sökt uppehållstillstånd men även det har slagits av. Kärnan i problematiken är att Migrationsverket anser att ansökan om uppehållstillstånd för den svenska anknytningen till sin fru, måste göras i Iran. Ett land han fruktar att återvända till.Hösten 2009 konverterade han från islam till kristendomen. Han har upplevt kristendomen sedan han kom till Sverige, inte minst genom sin fru Fatima som är kyrkligt engagerad på olika vis. Han kände att han inte kunde identifiera sig med islam och berättar om när han för första gången kom i kontakt med en svensk präst och blev chockad när han plötsligt fick en kram.

Det var en öppenhet han inte upplevt inom islam. Han tycker att religionen och landet är falskt.- Det är ett diktatoriskt land. Men han medger att hans konvertering inte ses med blida ögon i hemlandet. Efter det kristna dopet har han inte haft kontakt med sina föräldrar i Iran. Ur familjen är det endast en av hans yngre bröder som han har lite kontakt med. - Han sa att du måste hitta din egen väg, säger han om mötet när hans lillebror besökte honom för något år sedan. Men hans lillebror är den enda i hans hemland som har stöttat honom i hans byte av religion.

Han har fått höra från sina släktingar att han kommer att dö om han återvänder till Iran. - Det finns ju något som heter hedersmord där borta, säger Fatima och ger Amir en varm blick. - Det känns mycket tufft, säger Amir som ändå inte tappat hoppet. Han tittar med lika varm blick på Fatima och beskriver hur skönt han tycker det är att ha henne vid sin sida. Han vänder sig om, torkar sitt fuktiga öga med handen och vänder tillbaka blicken mot sin hustru. En blick som hittar sin egen väg.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.