Protesterna växer mot slopad skolavslutning

Hässleholm – Det har upprört så gott som alla föräldrar på Grönängsskolan.
Hässleholm • Publicerad 3 juni 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

– Det har upprört så gott som alla föräldrar på Grönängsskolan. Det har även hållits möte där detta har diskuterats och en sak som alla var överens om är att vi aldrig tidigare känt oss så överkörda någonsin, säger Arne Persson när vi träffar några av föräldrarna till barn på Grönängsskolan och Västerskolan där man inte heller ska ha någon kyrklig avslutning. Budskapet från rektorerna är i stället att skolorna har sin respektive avslutning i egen regi och därefter är det fritt fram för var och en att delta i den avslutning som är i kyrkan.– Nu har Grönängsskolan hyrt in sig i kulturhuset och Västerskolan ska ha sin avslutning i Gjutareparken i anslutning till skolan.

– Det skolan och rektorerna har gjort är att skapa problem som inte finns. Beslutet att inte gå till kyrkan uppdagades av en ren slump genom en förälder på Västerskolan. Om hon inte hade hört detta så hade det kommit till föräldrarnas kännedom mindre än tre veckor innan avslutningen. Här kan man verkligen prata om att mörka ett känsloladdat beslut och ge oss föräldrar så lite tid som möjligt att hinna reagera, påtalar föräldrarna.– Den förklaring vi fått av rektorn angående att inte ha skolavslutning i kyrkan är att då utesluts en del barn. Med all respekt för det, hur blir det egentligen med d en skolavslutning vi nu får. Barnen på Grönängsskolan ska gå i en parad till kulturhuset och då kommer nästa bekymmer. Föräldrarna till alla barnen kommer inte att få plats i Röda salongen. Vilka blir då uteslutna? Sexornas föräldrar är garanterade platser men hur blir det med resten då, undrar de föräldrar som Norra Skåne träffade på fredagen.– Här skapar man alltså problem som egentligen inte finns.

– Beslutet att inte gå till kyrkan är enbart taget påledningsnivå utan att överhuvudtaget ha undersökt hur lärarna, eleverna eller föräldrarna tycker. Och på Skolv erkets hemsida kan man bland annat läsa att "kunskaper om samt förståelse för kristendomen och dess traditioner har särskild betydelse då denna tradition förvaltat den värdegrund som ligger till grund för det svenska samhället".

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.