Sista stygnet är sytt

Hässleholm Det är inte ofta en kille finns med bland eleverna, men Tobias Almén, från Sösdala, tycker det gått bra att umgås med alla flickor.
Hässleholm • Publicerad 7 juni 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Det är inte ofta en kille finns med bland eleverna, men Tobias Almén, från Sösdala, tycker det gått bra att umgås med alla flickor.– Tjejer är tjejer, säger han, utan att närmare gå in på detaljerna.

Han har sytt en kostym i klassisk stil, frackskjorta, plastrong, svart ylleväst med många knappar, brokadvävd jackett och svarta yllebyxor. Till denna klädsel har han valt svarta lackskor.

Tobias har varit inspirerad av gamla minnen, minnen med medaljongtapeter, och han ville skapa något i klassisk stil men tillföra något nytt.– Herrmodet förändras inte så mycket, säger han, men man kan tillföra nya tyger och nya snitt.

Han är inte så jätteglad att sy till sig själv.– Jag tycker man arbetar sönder plaggen, säger Tobias, som lagt ner fem veckor på att sy sin stiliga kostym.

Shadi Khosravinejad, Hässleholm, matchar Tobias i färger och stil. Även hon  har skapat en klassisk klänning.– Jag har skissat länge, säger Shadi, och jag ville ha en balklänning som var sagolik, och kort och med rosett i håret. Så det blev tre lager taft i svart och vitt och under dessa lager en tyllunderkjol som bär upp klänningen.

Shadi vill gärna plugga vidare och ska inom kort på intervju till Lunds Konst och designskola. Tobias är osäker på om han vill bli skräddare, men vill absolut arbeta med textil.

Linnea Selinder från Hörby, sticker ut lite med sin popklänning. Ett liv med bilder av John Lennon och Mick Jagger bland andra och en kjol med färglada lager i tyll.&ndash, Jag skapade klänningen efter skorna, säger Linnea, och visar sina färglada skor, som alltså går i exakt samma färg som klänningen.

Tretton elever visade upp sina kläder, många av dem är taggade att fortsätta jobba inom mode och textil.– Det är klart att det ska gå, det gäller bara att bestämma sig, så måste det gå, säger Ebba Ipsen, Hässleholm.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.