”Ingen pr-strateg i världen kan rädda kungen nu”

Kultur och Nöje Som vanligt blev det ett fyrverkeri i briljant retorik och kunglig finess.
Publicerad 8 juni 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Låt oss gemensamt skriva in i kungafamiljens kalender: närvaro i reality-tv.
Några koncept kräver utveckling
Låt oss gemensamt skriva in i kungafamiljens kalender: närvaro i reality-tv. Några koncept kräver utveckling

Som vanligt blev det ett fyrverkeri i briljant retorik och kunglig finess. När TT:s reporter Tomas Bengtsson i den exklusiva intervjun frågade om hans majestät besökt ”institutioner” som Gold Club i Atlanta eller Karat club i Bratislava började Carl Gustaf prata om tyska öl-madammer vid oktoberfest. Det var, milt sagt, stor underhållning.Det är inte förgiftad ärtsoppa eller förlupna kulor som eventuellt fäller vår regent utan ett litterärt skvallerverk. Boken Den motvillige monarken som gavs ut i november har skakat det svenska kungahuset rejält. När sedan en kungens barndomsvän Anders Lettström började betala gangsters för att förhindra spridning av snaskiga nattklubbbilder utvecklades allt till oemotståndlig dokusåpa.Att beskylla någon för att gå på strippklubbar är inte världens allvarligaste grej. Inte alls i paritet med sexanklagelserna mot andra offentliga maktmän som Silvio Berlusconi eller IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn.Men så tvingas en statschef ut i rampljuset, med flackande blick och vaga formuleringar. Och vi inser att ingen pr-strategi i världen kommer rädda Carl Gustaf nu.Det senaste året har jag arbetat en del med reality-tv. Jag har träffat rörmokare, sjukpensionärer och ingenjörer i Arvika, Gnesta och Limhamn. Inte alla ställer upp för att de vill bli kända från tv. Tvärtom. Många har sviktande självförtroende och räds rampljuset. Jag blir rörd varenda gång de tar mod till sig och blommar ut som människor där i strålkastarna. De drar upp pinsamheter som får mig att rodna men vinner ändå tittarnas hjärtan.Vad varje svensk undersåte klarar av i massunderhållningen namn – att bjuda på sig själv, leverera raka svar på enkla frågor och rensa ut skämsigheterna ur garderoben. Där fallerar vår statschef.Så kungafamiljens medietränare får ursäkta mig – men byt strategi. Låt oss gemensamt skriva in i kungafamiljens kalender: närvaro i reality-tv.Några koncept kräver utveckling, som Kung söker kaffeflicka. Andra är självklara: Victoria och Daniel får genomgå ett stålbad i Lyxfällan efter de spenderat folkets miljoner i Haga Slott. En återbetalningsplan till EF-grundaren Bertil Hult skissas upp för smekmånaden. Möjligheterna är oändliga. Carl-Philip får visa upp sina kunskaper från lantmästarprogrammet i Alnarp i en ny säsong av Farmen. Drottning Silvia går till botten med sin fars historia i släktforskningsprogrammet Vem tror Du att du är? Och Madeleine hittar en kärlekspartner i Paradise Hotel.För Sverige – i tiden.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.