Siktdjupet i Finjasjön är nu två meter

Hässleholm – Det måsta vara rekord.
Hässleholm • Publicerad 9 juni 2011 • Uppdaterad 15 december 2021
Siktdjupet i Finjasjön var i måndags två meter. Men i vecka 19 vara det hela 3
Siktdjupet i Finjasjön var i måndags två meter. Men i vecka 19 vara det hela 3

– Det måsta vara rekord. Jag kan inte påminna mig att det varit så bra siktdjup någonsin. Vi mäter ju siktdjupet varje vecka nu. Vattnet är dock lite brunfärgat men det beror på en del skogsdiken från tillrinningsområdet i väster, säger Johan Forssblad som tillsammans med limnologen Helena Annadotter har företaget Regito AB i Vittsjö som för kommunens räkning har koll på Finjasjön.

– Utfiskningen spelar naturligtvis stor roll. Sedan ett år tillbaka har man tagit upp 120 ton så kallad vitfisk och enbart i år har det blivit 32 ton. Man har också märkt en stor minskning av mört. Detta har naturligtvis stor betydelse för vattenkvaliteten så det ser just nu väldigt bra ut. Inte minst vid Björkviken. Temperaturen är nu 19,7 grader vid ytan i djuphålan, konstaterar Johan Forssblad.

Efter två sjösänkningar och omfattande näringstillförsel från framför allt avloppsvatten uppvisade Finjasjön redan på 50-talet tydliga tecken på övergödning. Trots kraftig reduktion av fosforn i tillflödena genom förbättring av avloppsreningen förvärrades situationen i sjön, och från mitten av 70-talet drabbades den årligen av stora Microcystis-blomningar. Sommarsiktdjupet var bara några decimeter och sjöns yta täcktes av en grön spenatliknande soppa av blågrönalger. Stora mängder näringsrikt sediment låg på sjöns botten och läckte varje sommar upp fosfor varför algerna aldrig led någon brist på näring.

Som ett första försök att återställa sjön till ett mer näringsfattigt tillstånd inleddes ett omfattande muddringsprojekt. Avsikten var att minska näringsläckaget från bottnen genom att ta bort det översta mest näringsrika sedimentlagret.

Men muddringen gav inget bra resultat och projektet avbröts. I stället startade man med utfiskning av så kallad vitfisk, mört och brax. Det var 1992 och 1994 hade vitfiskpopulationen reducerats med 80 procent genom trålning och återutsättning av den rovfisk som också följde med upp i trålen. Då hade man tagit upp 340 ton vitfisk.

Genom att minska vitfiskbeståndet skulle mängden djurplankton, som är föda åt vitfisken, öka. En större mängd djurplankton skulle beta ner mängden djurplankton med ett förbättrat siktdjup som följd. Det förbättrade siktdjupet skulle också ge rovfisken bättre förutsättningar att hålla nere mängden vitfisk. Resultatet av utfiskningen blev över förväntan. Siktdjupet har nu årligen förbättrats sedan 1993.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.