Många fick en inblick i 1700-talet

Hässleholm Några av dem var Bror och Marianne Sjögren, Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 12 juni 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Stugan saknar vatten och el.
Stugan saknar vatten och el.

Några av dem var Bror och Marianne Sjögren, Hässleholm.– Det är bra att det är öppet så att alla som vill får titta på det. Det är spännande att se och uppleva hur människor bodde en gång i tiden, säger Bror och tycker det är kul att se att även barnfamiljer hittat hit denna söndag.Han känner också kopplingar till trakten eftersom hans far var yrkesjägare på ett gods.

Marianne Sjögren uppskattar verkligen besöket i stugan.– Jag tycker man får komma in här för sällan. Så jag skrev upp det här datumet i almanackan för länge sedan.Byn Broslätt där Wendels stuga ligger bestod som mest av 16 hus. Det var ursprungligen en bondeby. På 1600-talet behövde Grubbe folk till att bygga Hovdala slott. Han värvade bland annat timmermän och murare i byn, som nu kom att utvecklas till en hantverksby.

Fram till 1945 bodde här mest folk som på ett eller annat sätt arbetade för Hovdala slott. En del var jägare, kuskar eller ladufogdar. I dag återstår bara fyra av byns hus. Bland besökarna fanns även en med släktband till stugan. – Min mors syster var gift med mannen som bodde här. Jag har aldrig varit här tidigare. När vi såg om det i tidningen var vi tvungna att åka hit och titta, säger en rörd Sune Nydahl som tillsammans med frun Lilly tagit sig hit från Perstorp. Den ingifte morbrodern var kusk på Hovdala slott. Sune visar uppe en bok om Hovdala som innehåller ett foto av hans mor på ett fält omgiven av sin bror.

– Hon var uppfödd på Hovdala och arbetade också här. Fram till 2006 år hyrdes huset ut till föreningar och privata. 2009 ställde Västra Göinges hembygdsförening ut det för första gången. När guiden Helén Christiansson stängde vid 16-tiden gladdes hon åt besökarna som varit där. – Jag är förvånad att det kom så många, 110 vuxna och sju barn. Det var en jämn genomströmning.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.