X2000 kör till Göteborg igen

Nyheter På söndagen började snabbtågen rulla igen på Västkustbanan, med fyra avgångar om dagen i varje riktning.
Publicerad 12 juni 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

På söndagen började snabbtågen rulla igen på Västkustbanan, med fyra avgångar om dagen i varje riktning. – Nu har vi ett tåg som klarar tidtabellen, säger SJ:s pressinformatör Sven-Ingvar Håkansson. Han räknar med färre förseningar än under det senaste halvåret, som har präglats av provisoriska lösningar.

SJ fick akut brist på X2000-tåg efter flera olyckliga händelser under hösten och vintern. En av dem var när ett snabbtåg körde in i en stoppbock på Malmö central på nyårsdagen. Under en period körde man lokdragna tåg till Göteborg, men Trafikverket reagerade på att de inte klarade tidtabellen.

Under våren tvingades SJ därför låna in dubbeldäckade tåg, som var lite snabbare. – Nu har vi styrt om och prioriterar att X2000 ska gå på Västkustbanan, säger Sven-Ingvar Håkansson. Tågen går via Hässleholm och tre avgångar om dagen går även till och från Köpenhamn. Sträckan mellan Malmö och Göteborg tar lite drygt två och en halv timme med snabbtågen. Sven-Ingvar Håkansson tror att SJ nu kommer att vara en god konkurrent till Skånetrafikens sommarkort. – De kör fler turer än vi, men vi har snabbare förbindelser. Dessutom gäller sommarkortet bara inom Skåne.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.