Färre patienter får infektioner i vården

Skåne/Kristianstad Det är inte helt ovanligt att patienter drabbas av infektioner i samband med sin sjukvård.
Publicerad 13 juni 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Det är inte helt ovanligt att patienter drabbas av infektioner i samband med sin sjukvård. Några exempel är urinvägsinfektioner, hud- och sårinfektioner samt lunginflammation.

Sveriges kommuner och landsting har nu publicerat en undersökning som visar att dessa infektioner blir allt färre i Skåne.Nu är andelen patienter med vårdrelaterade infektioner nere på 8,2 procent, för första gången under riksgenomsnittet på 9,2 procent.

Mätningen omfattade 23 400 inneliggande patienter över hela landet, varav 3 145 i Region Skåne, och utfördes i månadsskiftet mars-april.– Även om mätningarna endast speglar ögonblicksbilder så är det helt klart att Region Skånes intensiva och systematiska förebyggande arbete med att minska vårdrelaterade infektioner nu också ger resultat, säger Region Skånes regionala chefsläkare Ann-Christin Andersson i ett pressmeddelande.

Sedan 2007 tillämpas så kallade basala hygienrutiner och klädregler inom all vård och omsorg i landet. Senaste gången dessa mättes i mars/april hade Region Skåne landets högsta deltagarantal med 4 000 medarbetare av de totalt 25 000.– För att lyckas nå resultat måste medarbetare ha kunskap om att deras personliga hygienarbete direkt kan påverka och minska smittspridning av infektioner. Men ett sådant här arbete är mycket långsiktigt då det handlar om att förändra beteenden, arbetssätt och rutiner, säger Ann-Christin Andersson.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.