S vill lägga mer pengar på byarna

Broby Socialdemokraterna vill fortsätta värna om föreningslivet och behålla \"nolltaxan\" som innebär att föreningar inte behöver betala något för att utnyttja kommunala lokaler.
Publicerad 13 juni 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Socialdemokraterna vill fortsätta värna om föreningslivet och behålla "nolltaxan" som innebär att föreningar inte behöver betala något för att utnyttja kommunala lokaler. – Majoriteten vill ta bort detta. Vi tycker inte att det är rätt, säger Karl-Erik Innala (S).Han menar att det exempelvis kan leda till segregation. – Om föreningarna får ökade utgifter behöver de kanske ta högre medlemsavgifter och då är det inte alla som kan vara med.

Det framgår i budgeten att partiet vill satsa på skola och utbildning. Speciellt eftersom den nya skollagen träder i kraft den 1 juli.– I och med den nya lagen får vi ett ökat ansvar för skolan. Därför vill vi stärka det området med fler specialpedagoger. Ann Ahlbin berättar vidare att de även vill stärka skolpsykiatrin som för närvarande omfattar en och en halv tjänst.– Vi vill att det ska finnas två tjänster. Det är viktigt för att eleverna i skolan ska må bra och kunna uppnå målen i de olika kurserna. I budgeten föreslår Socialdemokraterna vidare att kommunen ska utreda om det finns utrymme för ett utvecklingsbolag. Bolagets sysselsättning skulle då eventuellt omfatta marknadsföring, näringslivsutveckling och utbildningsverksamhet. – Göinge näringsliv skulle i så fall bli mer av en företagarförening som jobbar för medlemsnyttan.

Något Socialdemokraterna inte vill ställa sig bakom är femklöverns förslag på att införa utmaningsrätt så att exempelvis lärare på en skola kan forma ett kooperativ och köpa upp verksamheten. Inte heller vill de sänka skatten de närmaste åren. – De styrande partierna ser skatten som en bestraffning. Men det är ju en solidarisk finansiering av exempelvis vården. Vi ska ta den skatten vi har behov av, säger Innala.Majoriteten föreslår i sin budget att 45 miljoner kronor sätts åt sidan för ombyggnad och renovering av kommunhuset. I Socialdemokraternas budget har de föreslagit att 20 miljoner av dem istället ska gå till upprustning av kommunens byar. I sitt budgetförslag nämner Socialdemokraterna också att de vill börja förhandlingar med facket om att reducera andelen deltidsanställningar till förmån för heltidstjänster i kommunen.

Karl-Erik Innala berättar att Socialdemokraternas budget inte innehåller några odefinierade sparbeting eller någon utmaningsrätt. "Att kombinera dylika sparbeting och nyliberalt exeprimenterande, med ambitioner om förändrat arbetssätt och attityder kan få många negativa konsekvenser" skriver Karl-Erik Innala i budgetförslagets förord.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.