Transplantation av livmoder snart

Nyheter – Vi utreder dem inför en eventuell transplantation.
Publicerad 14 juni 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Tio par – donator och mottagare – är aktuella på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Foto: Scanpix
Tio par – donator och mottagare – är aktuella på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Foto: Scanpix

– Vi utreder dem inför en eventuell transplantation. Den första kan bli nästa år, säger professor Mats Brännström till TT.– Det är långa utredningar med en massa medicinska och psykologiska tester.Den kvinna där man nått längst i utredningen har nyligen genomgått en provrörsbefruktning.– Provrörsbefruktningen gör vi bland annat för att se att det finns fertilitet inom paret – att mannens spermier kan befrukta hennes ägg. De befruktade äggen fryses sedan ned för att användas efter transplantationen.– Kvinnan kan ju inte bli gravid på något naturligt sätt eftersom vi inte transplanterar äggledarna. Ett år efter transplantationen förs det befruktade ägget så över till livmodern.I det här fallet skedde provrörsbefruktningen i slutet av maj och den gick, enligt Mats Brännström, bra. Sjukhuset kommer därefter inte att ha någon kontakt med henne förrän efter sommaren. Kvinnans mor är den tilltänkta livmodersdonatorn, vilket inte är fallet med de samtliga tio paren eftersom inte alla är lämpliga som donatorer. Men de flesta av de tio paren handlar om mor-dotter-relation.– Det är ju en fördel om de är genetiskt liknande. Vilket av de tio paren som blir först med transplantation är för tidigt att säga. Det är inte säkert att det är den kvinna som blivit provrörsbefruktad. Hennes utredning är, precis som för de övriga, inte helt avklarad, förklarar Mats Brännström.– Och det handlar ju inte om något race utan vi tar de mest lämpliga först.Sahlgrenska har fått speciella forskningspengar för att utreda patienter eftersom det är ganska kostsamt.En transplantation är en tämligen svår procedur.– Men vi tror att vi har förberett oss på ett bra sätt. Det är ett samtränat team av kirurger, säger Mats Brännström.

Linda Grip
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.