Annons

Han står stadigt på egna ben

Hässleholm Mikkel Jönsson har just kommit hem från Lund där hans snickerifirma är inhyrd för att bygga radhus.
Hässleholm • Publicerad 15 juni 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
För lite mer än två år sedan blev Mikkel Jönsson uppsagd från krisdrabbade Modulent. FOTO: Katarina Bexell
För lite mer än två år sedan blev Mikkel Jönsson uppsagd från krisdrabbade Modulent. FOTO: Katarina Bexell

Mikkel Jönsson har just kommit hem från Lund där hans snickerifirma är inhyrd för att bygga radhus.– Jag trivdes jättebra på Modulent och jobbade där i nästan fyra år. För två och ett halvt år sedan gick ekonomin ned och jag blev uppsagd. Först fick jag kortare anställning på Axfood i Tyringe och gick sedan arbetslös en tid, berättar Mikkel som genom Arbetsförmedlingen fick upp ögonen för en starta-eget-kurs i Malmö.Sedan i höstas är han egen företagare på heltid och driver sitt lilla enmansföretag Mikkel Jönsson snickeri & interiör.– Ja, nu känns det som om det börjar rulla på och gå bra. visst är det en omställning att inte ha vara ledig när man borde vara ledig eller säker på exakt vilken lön det blir varje månad. Samtidigt känner jag att jag utvecklas. Vill jag hyra ut mig själv till ett jobb på Teneriffa och kombinera jobb med att resa kan jag det, säger Mikkel Jönsson.

Mikkel är född och uppvuxen i Köpenhamn men har varit förtjust i Sverige sedan barnsben.– Jag såg filmerna om Änglagård på 90-talet och blev handlöst förälskad i naturen och de stora ytorna som finns i Sverige, berättar han och visar en bild på en gräsbevuxen glänta i skogen.– För lite mer än sex år sedan köpte jag en tomt i Svenstorp utanför Västra Torup. Drömmen var ett en egen liten stuga för lediga stunder. Länge hade jag bara en husvagn därute. Men när jag fick jobb på Modulent bestämde jag mig för att bygga den där stugan, säger Mikkel och visar en annan bild där poserar stolt framför den röda stugan med vita knutar. Han erkänner att det stundvis blev lite väl mycket husbygge både på jobbet och på fritiden.– Även om det var tufft bestämde jag mig för att slutföra stugbygget. Det hade högsta prioritet. Belöningen var stor när jag kunde bjuda hem mina vänner för första gången på grillparty. Stugan är mitt eget Änglagård i det lilla, säger Mikkel som verkar vara en man som gör det han föresatt sig.

Envishet och tålamod är egenskaper som kommer väl till pass i livet som egen företagare.– Ja, jag måste lägga ner mycket tid på att planera, leta saker till rätt priser och hålla ordning på bokföring, säger Mikkel som trivs bra som egen företagare och gärna rekommenderar gamla kollegor på Modulent att pröva lyckan som företagare om varslen träder i kraft.– Ja, det kan jag rekommendera. Men det är viktigt att känna för det och vara beredd på att jobba hårt, säger han och berättar att han han kände sig förkyld och eländig när han vaknade i morse.– Men det finns ingen chef att ringa sig sjuk hos. Utan det är bara att streta på, säger Mikkel som ser tiden an med stor tillförsikt.– Rotavdraget ger mycket jobb för oss mindre hantverkare. Det kan vara lite kärvare för större företag som Modulent. Men Modulent har rest sig förr och gör det säkert den här gången också, hoppas Mikkel som inte ångrar sitt svenska äventyr.– Nej, inte en sekund. Här kan jag snickra min egen framtid.

Katarina BexellSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons