Annons

Lärarprotest mot nedlagd utbildning

Hässleholm I nuläget ser det ut som om utbildningen kommer att ligga nere fram till hösten 2013.
Hässleholm • Publicerad 15 juni 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Varken Humanistiska programmet eller Estetisk Bild och form startar i höst. Elever från Linnéskolan med egen konstutställning på biblioteket. Foto: Ulrika Göthenquist/Arkivbild
Varken Humanistiska programmet eller Estetisk Bild och form startar i höst. Elever från Linnéskolan med egen konstutställning på biblioteket. Foto: Ulrika Göthenquist/Arkivbild

I nuläget ser det ut som om utbildningen kommer att ligga nere fram till hösten 2013. Detta på grund av att programmet, precis som Hantverksprogrammet och Estetiska programmet Bild och form, haft för få sökande. Men upprörda lärare vid Linnéskolan menar att kommunen fattat beslutet på lösa grunder. I ett protestbrev till Barn- och Utbildningsnämnden skriver de att nämnden inte ens inväntat den andra sökomgångens siffror utan fattat sitt beslut "av bara farten", vilket för dem är helt obegripligt.- Det handlar om pengar. Ser man en möjlighet att skära ned några kronor så gör man det. Att inte kunna erbjuda en så viktig linje som den humanistiska vittnar om svaga ambitioner. Man är inte beredd att satsa fullt ut, säger Sören Alsén, lärare i historia och samhällskunskap vid Linnéskolan.

Johan Berglund (M), ordförande i Barn- och Utbildningsnämnden, dementerar emellertid att utbildningen skulle "läggas ner" eller att det skulle vara av ekonomiska skäl.- Bekymret är att vi har en ungdomskull som minskar radikalt, och få saker är så trendkänsliga som intagningarna till gymnasiet. Att programmet ställs in läsåren 2011/2012 och 2012/2013 beror endast på att det har haft alldeles för få sökande, säger han, och tillägger att ungdomskullen i år är 25 procent mindre. Anna-Karin Andrén, svenska- och tyskalärare vid Linnéskolan, beskriver beskedet som ett hårt slag mot Hässleholms lärare och elever.- Det stämmer att vi haft väldigt få sökande, men det vi vänder oss emot är att kommunen tagit beslut även om nästnästa år. Det vi behöver är resurser så att vi kan marknadsföra programmet, säger hon.

De kommande två läsåren får de elever som vill läsa Humanistiska programmet söka sig till kringliggande kommuner eller friskolor, menar Johan Berglund på kommunen. Något lärarna inte ser som någon lösning.- Då mister ju Hässleholm skolpengen för eleverna och en del av stadens attraktivitet. Kommunen har haft alldeles för bråttom med att fatta det här beslutet, säger Sören Alsén.Hässleholms lärarförbund mottog nyligen ett uppgivet brev från en bild- och formlärare som skrev "de elever som fått använda sitt bildspråk i våra ämnen och äntligen funnit sin plats i tillvaron, vart tar de vägen nu? Vi jobbar intensivt och orkar inte mer."Barn- och Utbildningsnämnden menar att de hellre satsar mer på att ha färre program som är riktigt bra, än många program som är halvbra och har få elever.- Men vi uppskattar verkligen engagemanget från lärarnas sida, och skulle det visa sig vara fler sökande till programmet 2013 så är vi inte omöjliga, säger ordförande Johan Berglund.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons