Eldsjälar diskuterade frivilligcentral

Broby Att frivilligcentralen ska ha samlad information om aktiviteter runt om i kommunen verkade alla på mötet vara överens om.
Publicerad 16 juni 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Möte om frivilligcentral med bland andra Mildred Hilleskog
Möte om frivilligcentral med bland andra Mildred Hilleskog

Att frivilligcentralen ska ha samlad information om aktiviteter runt om i kommunen verkade alla på mötet vara överens om. De kom också fram till att frivilligcentralen borde fungera som en mötesplats där man kan träffa andra och aktivera sig. Centralt för diskussionen verkade vara att verksamheten även ska erbjuda olika typer av väntjänster som exempelvis trygghetsringning till äldre.

Vidare tyckte deltagarna att det skulle vara bra om äldre kunde få hjälp med att bli skjutsade till exempelvis dagverksamheter. Kring bordet var flertalet deltagare i de övre åldrarna. Projektledaren Lena Svensson och projektassistenten Carina Edvardsson ville dock poängtera att frivilligcentralen även skulle vända sig till de yngre. Både när det gäller att rekrytera unga frivilligarbetare och när det gäller att ge hjälp och stöd. – Det kan handla om stötta med läxläsning eller att vara klassmorfar exempelvis. Det behövs också stöttning inom handikappomsorgen, säger Lena Svensson. Men hon vill också att centralen ska finnas till för de som engagerar sig ideellt i hembygdsföreningar och andra typer av föreningar. Flera frågor kom upp under mötet. Bland annat hur frivilligcentralen skulle drivas. Skulle den som håller i verksamheten få betalt eller endast jobba för att personen i fråga brinner för att hjälpa sina medmänniskor? Flera deltagare på mötet poängterade hur viktigt det är att frivilligarbetarna inte ersätter den ordinarie personalen. Lena Svensson och Carina Edvardsson fick uppdraget att utarbeta ett förslag till utveckling och samordning av frivilligverksamheten i kommunen i mars. Nu har de kommit en bit på vägen och ska sammanställa materialet från mötet. Förslaget ska vara klart i oktober då det lämnas över till politiken. Före dess kommer de utvalda frivilligarbetarna att träffas igen för att diskutera förslaget. Sedan 2000 har kommunen haft mötesplatser där frivilligarbetare har utgjort en mycket viktig del. Nu vill man bredda verksamheten.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.