Hon fick jobb direkt

Hässleholm Hon läste gymnasieprogrammet för tunga fordon på Jacobsskolan, ett program som länge hotats av nedläggning.
Hässleholm • Publicerad 16 juni 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Veronika Sköld trivs på sin arbetsplats som fordonsmekaniker.Foto: Anna Sandahl
Veronika Sköld trivs på sin arbetsplats som fordonsmekaniker.Foto: Anna Sandahl

Hon läste gymnasieprogrammet för tunga fordon på Jacobsskolan, ett program som länge hotats av nedläggning. I dag jobbar Veronika som fordonsmekaniker på Cosmo Truckcenter i Markaryd. – Det är jätteskönt att veta vad man ska göra efter studenten. Nu börjar arbetsdagen klockan sju på morgonen med uppbokade jobb, säger hon.

Under våren har fordon-eleverna varit ute på elva veckors praktik. Mot slutet blev Veronika erbjuden anställning.– Jag känner ju all personal sedan innan och jobbet har varit på tal några gånger. Nu är jag anställd fram till mitten av augusti, men det kommer troligen att förlängas, säger hon.Och Veronika är inte den enda i klassen som har sprungit rakt ut i arbetslivet. Jacobsskolans rektor Uno Nilsson intygar att många av fordonstudenterna får jobb snabbt.– Det är dessutom ofta långa anställningar. Jag tror att det beror på att de gör praktik under de sista veckorna, då får de bra kontakt med arbetslivet.

Veronika har svårt att förstå varför gymnasieprogrammet hon läste höll på att läggas ned.– Det är många sökande och programmet är alltid fullsatt, så det verkar konstigt. Som jag förstod det var det flera företag som protesterade, säger hon.Sitt mekanikercertifikat fick hon genom att skriva Motorbranschernas Yrkesnämnds slutprov, och det gjorde hon bra. Av de 2120 elever i landet som skrev provet kom Veronika på nionde plats.– Jag kan det här, helt enkelt, säger hon och ler.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.