Annons

Macbeth blir Majbeth i stugby i Yngsjö

Kultur och Nöje De närmast ansvariga för manuset i den version som spelas på Teaterlogen i Yngsjö utanför Åhus, Staffan Aspegren, regissör, och Staffan Berg, producent, påstår visserligen att de följt sin Shakespeare, men \"Majbeth – tjejen som lyssnade för mycket på radion\", som denna sommarversion heter, verkar vara väsentligt annorlunda.
Publicerad 16 juni 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Ett stycke köksrealism. En högdramatisk kräftskiva med ödesdigra följder. Foto: Karl-Erik Joanson
Ett stycke köksrealism. En högdramatisk kräftskiva med ödesdigra följder. Foto: Karl-Erik Joanson

De närmast ansvariga för manuset i den version som spelas på Teaterlogen i Yngsjö utanför Åhus, Staffan Aspegren, regissör, och Staffan Berg, producent, påstår visserligen att de följt sin Shakespeare, men "Majbeth – tjejen som lyssnade för mycket på radion", som denna sommarversion heter, verkar vara väsentligt annorlunda.

Exempelvis är huvudpersonen en kvinna och en kvinnlig präst dyker upp.– Sommarteater är så himla kul, tycker Staffan Aspegren. Man lever annorlunda mitt uppe i produktionen – det är utedass och grus på stengolvet och lättare att ta ut svängarna. Det tycker scenografen Elisabeth Åström också. Hon får vara med "från ax till limpa" – kläcka scenbilden och därefter sy, snickra och måla tills allt är klart.

Annons

I pjäsen är det Yngsjö och 60-tal med mycket tidstypisk musik som Svensktoppslåtar med Mona Wessman och Ann-Louise Hanson i högtalarna. Majbeth Petersson med maken Lars driver Dungens stugby och allt är frid och fröjd. Så inträffar något märkligt med häxor och zombies och spådomar, som ställer allt på huvudet. Det är som vanligt fråga om en maktkamp mellan det goda och onda.

Striden står om en ordförandepost, där den nuvarande bossen, Kingen kallad, måste bort. Han måste dö. I originalet lejer Macbeth mördare, men Majbeth har ingen att engagera, så hon får ta saken i egna händer. Och det gör hon med besked.Mitt i repetitionsarbetet i går får församlad press uppleva en scen med mycket dramatik. Det är den stora bankettscenen i Macbeth, här transponerad till en kräftskiva i Yngsjö med kommunala pampar och ödesdigra följder.

Från fjolårsensemblen deltar endast Åhuspågen David Sigfridsson. Det är idel svenskar den här gången. Övriga är Caisa-Stina Forssberg, Aleksa Lundberg, Olov Häggmark och Joel Holmgren.– Det ni nu har sett är en av de mest dramatiska scenerna, betygar regissören. Det är roligt också. Galet och tragikomiskt, klassiskt och absurt. Koreografi ingår, en portföljbalett till exempel. "Vår" version innehåller det mesta. Fotnot: Maj-Beth spelas på Teaterlogen i Yngsjö tisdagar-söndagar den 1-31 juli.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons