Så kontrolleras badvattnet i EU

Malmö Att ett bad rödlistas behöver inte betyda att det är farligt att bada där, däremot är är vattnet har så dålig kvalitet att berörd kommun måste vidta åtgärder.
Malmö • Publicerad 16 juni 2011 • Uppdaterad 25 november 2021

Att ett bad rödlistas behöver inte betyda att det är farligt att bada där, däremot är är vattnet har så dålig kvalitet att berörd kommun måste vidta åtgärder. En rad parametrar mäts för att kolla vattnets kvalitet, bland annat vattentemperatur samt förekomst av E.coli-bakterier och intestinala enterokocker. Badvattnet kan vara tjänligt, tjänligt med anmärkning eller otjänligt. Enligt det nya badvattendirektivet från 2006 som är på väg att införas i unionen bedöms kvaliteten utifrån ett medelvärde på prover som tagits under de senaste fyra åren. Där klassas badvattnet som utmärkt, bra, tillfredsställande eller dåligt. Källa: Smittskyddsinstitutet (TT)

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.